Studenţii solicită Ministerului Afacerilor Externe să suplimenteze numărul sectiilor de votare din strainatate şi să facă publică, cu cel puţin o saptamana inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, lista completa a sectiilor de votare.
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) si Fundatia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) isi exprima profunda indignare si ingrijorare fata de modul in care s-a desfasurat primul tur al alegerilor prezidentiale din data de 2 noiembrie 2014, se arată într-un comunicat remis Realitatea.net.
"LSRS a primit nenumarate sesizari din partea membrilor si voluntarilor din toata lumea cu privire la organizarea deficitara a procesului de votare. Consideram ca este dincolo de orice limita de admisibilitate ca cetatenii Romaniei sa nu isi poata exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat si decent oriunde s-ar afla. Mii de romani care s-au prezentat la urne nu au reusit sa isi exprime optiunea de vot din cauza organizarii defectuoase a procesului electoral. Dreptul la vot este garantat prin Constitutie tuturor cetatenilor Romaniei si este un element fundamental al oricărei democratii. Incalcarea acestui drept este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept si principiilor democratice pe care Romania le-a castigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol", spun studenţii români din afara ţării.
Studenţii fac apel catre toate institutiile abilitate sa faca de urgenta o evaluare a cauzelor situatiilor create in intreaga lume si solicita totodata ca cei responsabili sa fie trasi la răspundere in cel mai scurt timp, conform legilor in vigoare.
"De asemenea, in perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin din 16 noiembrie 2014, solicitam ca fiecare sectie de votare sa desfasoare si sa prezinte o evaluare realista a prezentei la vot din 2 noiembrie si sa suplimenteze personalul si resursele aferente procesului electoral astfel incat fiecare cetatean roman sa isi poata exercita dreptul la vot cat mai aproape de comunitatea unde se afla. Totodata, solicitam Ministerului Afacerilor Externe si institutiilor abilitate sa suplimenteze numarul sectiilor de votare din strainatate si sa faca publica, cu cel putin o saptamana inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, lista completa a sectiilor de votare", mai spun oficialii celor două asociaţii.
Studenţii îşi exprimă admiraţie faţă de cetăţenii români care au suportat ore intregi frigul si lentoarea birocratica pentru a-si exprima votul, oferind astfel cea mai distinsa expresie a acestui drept fundamental intr-o societate democratica.
"Ne exprimam cu aceasta ocazie si speranta ca, din 2016, toti romanii cu drept de vot isi vor putea exercita acest drept printr-un sistem de vot electronic sau prin corespondenta – sistem care functioneaza in multe dintre tarile in care muncim si studiem", se mai spune în comunicatul de presă.
Românii din diaspora, umiliţi la urne. Aglomeraţie şi tensiuni la Paris, Londra: "JOS PONTA!"