Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) și alte 13 organizații studențești și de tineret solicită Ministerului Transporturilor și Metrorex prelungirea programului de funcționare a rețelei de metrou din București până la un program de funcționare 24/24h.
În prezent metroul bucureştean circulă în intervalul orar 5 dimineaţa - 23.00.
Un program prelungit al metroului, inclusiv pe timpul nopții, ar face din București un oraș mai atractiv pentru turiști, spun organizaţiile studenţeşti, pentru că ar garanta o mobilitate facilă și sigură a acestora, încurajând astfel dezvoltarea acestui sector, ceea ce ar aduce, implicit, și alte beneficii economice României.
În București, studiază peste 135 000 de studenți și locuiesc peste 570 600 tineri, Plaja de activități socio-culturale este foarte ofertantă pentru tineri şi viaţa socială a acestora este activă, "însă, de multe ori, participarea lor la astfel de activități este restrânsă din cauza faptului că posibilitățile de transport după ora 23:00 sunt limitate, puțini studenți și tineri având disponibilitatea financiară de a circula cu o firmă de taximetrie", susţin studenţii, care au lansat o petiţie online.
Prin urmare, dacă rețeaua de metrou ar funcționa non-stop, tinerii vor putea beneficia de mai multe dintre opțiunile socio-culturale existente în oraș, deoarece nu vor mai fi limitaţi de posibilităţile de transport.
De asemenea, având în vedere că rețeaua de metrou este cea mai sigură și rapidă modalitate de transport în comun din București, un program de funcționare permanent al acesteia ar fi benefic pentru întreaga comunitate, pentru că nu doar studenții și tinerii ar avea posibilitatea să circule oricând cu metroul, ci oricare cetățean care are nevoie să se deplaseze în timpul nopții, mai spun studenţii.
"Având în vedere că de o astfel de măsură vor profita toți cetățenii municipiului București, dintre care mulți elevi și studenți, dar și turiștii care vizitează capitala României, solicităm Primăriei Municipiului București, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Turismului și Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social să sprijine demersul inițiat de ANOSR și susținut de numeroase organizații studențești și de tineret", se arată în comunicatul studenţilor.
În urma unei analize a programelor a 65 de rețele de metrou din celelalte state ale lumii, de pe majoritatea continentelor, am observat că numărul țărilor în care programul de circulație al metroului depășește ora 23:00 este considerabil.
Astfel, în comparație cu România, 58,46% dintre rețelele de metrou analizate au un program semnificativ mai lung seara decât cel al metroului bucureștean (38 de metropole), restul având un program comparabil. De asemenea, 83,07% dintre rețelele de metrou analizate au un program care depășește ora 23:00 cel puțin într-o zi a săptămânii (54 de metropole).
În multe state, programul rețelelor de metrou este mai lung în zilele de weekend, când activitatea socială a cetățenilor pe parcursul nopții este, evident, mai intensă, și nevoia acestora de mobilitate crește.
Petiţia studenţilor este AICI