"Ocupaţi Amfiteatrele!" - aceasta este noua mişcare a studenţilor din România, nemulţumiţi de slaba finanţare a educaţiei şi de faptul că nu au un cuvânt de spus în alegerea rectoilor.
Negocierile de ieri cu ministrul Sorin Câmpeanu au eşuat, aşa că studenţii vor protesta în continuare în amfiteatre, nu vor merge la examene şi vor face greva foamei.
Studenţii din mai multe oraşe din ţară au ocupat sălile de curs şi amfiteatrele, au cântat, dar au şi discutat despre problemele sistemului universitar şi despre soluţiile posibile.
Tinerii cer mai mulţi bani pentru învăţământ şi o reprezentare de 25 la sută în comitetele de alegere a rectorilor.
Deşi s-au întâlnit cu mai marii din educaţie, tinerii cred că nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru dezastrul din învăţământ!
"Din păcate Ministerul Educaţiei se eschivează, aruncă mingea în fileul Parlamentului, unde din punctul nostru de vedere Guvernul ar trebui să aibă susţinerea unei majorităţi şi ar putea să schimbe oricând legea Educaţiei aşa cum consideră de cuviinţă", a afirmat Cristian Popescu, preşedinle ANOSR, adăugând că Ministerul nu îşi asumă niciun rol activ în rezolvarea problemelor studenţilor.
"Este nevoie de o nouă lege, în primul rând, pentru a asigura coerenţa cu alte reglementări legale, pentru a asigura o coerenţă între articolele aceleiaşi legi şi a asigura coerenţa cu cerinţele sistemului de educaţie care trebuie să fie legate strâns de cerinţele mediului socio-economic", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
Studenţii spun că vor petrece nopţi în şir în amfiteatre
Tinerii s-au echipat cu paturi şi saci de dormit şi au ameninţat că vor petrece nopţi în şir în amfiteatre.
"Vrem să rămânem pe termen nelimitat. Discutăm în ţară şi probabil începand din zilele următoare unii colegi vor intra în greva foamei. Ne gândim şi să ameninţăm boicotarea sesiunii de examen din acest an şi daca va fi nevoie vom veni şi vom sta şi în faţa Ministerului", a mai spus preşedintele ANOSR.
Pe lista revendicărilor studenţilor se regăsesc reforma curriculară din universităţi, creşterea burselor, în special a burselor sociale, dar şi investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine.