Circa 65% dintre tinerii de la nivel global au ambiţii antreprenoriale și intenţionează să-şi lanseze o afacere proprie în viitor, 27% dintre ei dorind să facă asta imediat, iar 38% după ce vor lucra o vreme pentru un angajator, se arată într-un studiu recent al firmei de consultanță EY.
De altfel, un tânăr din patru (25%) a început deja să-şi schiţeze un plan de afaceri.
Tinerii români reflectă tendința de la nivel global. Astfel, conform studiului Barometrul educației și culturii antreprenoriale, realizat de EY în România la sfârșitul anului 2014, studenții își doresc într-o proporție majoritară (52%) să înceapă o afacere în următorii ani.
Peste 85% dintre ei sunt dispuși să își asume riscuri pentru a deveni antreprenori, iar 57% ar prefera să fie antreprenori și nu manageri într-o companie.
Este de remarcat că, la nivel global, tinerii cu ambiţii antreprenoriale pun cel mai mare preţ pe îndrumările şi sprijinul primit din partea antreprenorilor maturi. Stagiile de practică în companii antreprenoriale şi mentoratul primit din partea antreprenorilor de succes sunt văzute drept cele mai eficiente modalități de învățare și înțelegere a antreprenoriatului (39%).
Finanţarea este cea mai mare barieră
În topul obstacolelor în realizarea propriilor idei de afaceri, tinerii indică lipsa accesului la finanţare şi factorii economici negativi (cu un procent de 43% dintre respondenți). Alte bariere sunt concurenţa (25%) şi lipsa de încredere în sine (25%).
Tinerii români indică lipsa capitalului de început, teama de eșec și situația economică incertă ca top 3 obstacole pentru a începe propria afacere.
La chestionarul EY au răspuns 2.807 tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani care studiază încă sau sunt activi în piaţa muncii.