Venezuela
Prima în topul celor mai periculoase țări din lume, Venezuela apare în avertismentul instituției din SUA din cazuza „criminalității, tulburărilor civile, răpirilor și aplicării arbitrare a legilor locale”, precum și a „detențiilor abuzive, terorismului și infrastructurii sanitare precare”.
„Infracțiunile violente, cum ar fi omuciderile, jafurile armate, răpirile și furturile de mașini, sunt frecvente”, se arată în avertismentul Departamentului de Stat, adăugând că există un „risc de detenție abuzivă a cetățenilor americani”.
Irak
„Nu călătoriți în Irak din cauza terorismului, a răpirilor, a conflictului armat, a tulburărilor civile și a capacității limitate a Misiunii Irak de a oferi sprijin cetățenilor americani”, a avertizat Departamentul de Stat.
„Grupurile teroriste atacă în mod regulat forțele de securitate irakiene și civilii. Milițiile antiamericane amenință cetățenii americani și companiile internaționale în tot Irakul,” mai spune instituția americană.
Somalia
Departamentul de Stat a recomandat evitarea călătoriilor în Somalia din cauza „criminalității, terorismului, tulburărilor civile, problemelor de sănătate, răpirilor și pirateriei”.
„Criminalitatea violentă, cum ar fi răpirile și crimele, este comună în toată Somalia, inclusiv în Puntland și în regiunea Somaliland. Blocajele rutiere ilegale sunt larg răspândite”, a avertizat departamentul cu privire la această țară din Africa de Est, unde „teroriștii continuă să pună la cale răpiri, atentate cu bombă și alte atacuri”.
În octombrie, două atentate cu mașină-capcană în capitala țării africane, Mogadishu, s-au soldat cu peste 120 de morți și alți 150 de răniți, potrivit Reuters.
Haiti
Departamentul de Stat al SUA a avertizat cu privire la „răpiri, infracțiuni și tulburări civile” în Haiti, țară puternic afectată de sărăcie.
„Răpirea este larg răspândită, iar printre victime se numără în mod regulat cetățeni americani. Răpitorii pot folosi planificări sofisticate sau pot profita de oportunități neplanificate și chiar și convoaie au fost atacate. Cazurile de răpire implică adesea negocieri pentru răscumpărare, iar victimele au fost rănite fizic în timpul răpirilor”, potrivit avertismentului din 2022 al departamentului.
Sute de haitieni au murit, de asemenea, din cauza unei epidemii de holeră, a raportat Insider în decembrie.
Ucraina
Țara vecină se află pe lista Departamentului de Stat de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022.
„Cei care aleg să rămână în Ucraina ar trebui să dea dovadă de prudență din cauza potențialului de atacuri militare, crime și tulburări civile”, potrivit agenției.
Administrația Federală a Aviației și Agenția pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană au „interzis zborurile spre, dinspre și deasupra Ucrainei din cauza acțiunilor militare în curs de desfășurare”.
Afganistan
Cetățenii americani nu ar trebui să călătorească în Afganistan din cauza „conflictului armat, tulburărilor civile, criminalității, terorismului și răpirilor”, a precizat Departamentul de Stat.
„Călătoriile în toate zonele din Afganistan sunt nesigure, iar riscul de răpire sau de violență împotriva cetățenilor străini în Afganistan este ridicat”, potrivit departamentului. „Ambasada SUA din Kabul și-a suspendat operațiunile la 31 august 2021. De atunci, cetățeni americani au fost reținuți pe nedrept”.
Departamentul a adăugat că abilitatea sa de a ajuta americanii reținuți este „extrem de limitată”.
Yemen
Americanii nu ar trebui să călătorească în Yemen din cauza „terorismului, tulburărilor civile, riscurilor pentru sănătate, răpirilor, conflictului armat și minelor terestre”, a declarat Departamentul de Stat.
„În Yemen continuă un război civil. În plus, grupările teroriste continuă să plănuiască și să efectueze atacuri în Yemen”, potrivit anunțului. „Conflictul militar a provocat distrugeri semnificative ale infrastructurii, locuințelor, facilităților medicale, școlilor și utilităților de energie și apă”.
Siria
SUA avertizează împotriva călătoriilor în Siria din cauza „terorismului, tulburărilor civile, răpirilor, conflictelor armate și riscului de detenție nedreaptă”, potrivit Departamentului de Stat.
Țara suportă un conflict armat din 2011, a precizat departamentul, adăugând cu duritate că „nicio parte a Siriei nu este ferită de violență”.
Sudan
Departamentul de Stat a plasat Sudanul pe listă din cauza tulburărilor civile, criminalității, terorismului, răpirilor și conflictelor armate.
„Sudanul se confruntă cu tulburări civile sporadice și proteste în întreaga țară”, a declarat departamentul. „Pot avea loc infracțiuni, cum ar fi răpiri, jafuri armate, spargeri de locuințe și furturi de mașini. Acest tip de infracțiuni este mai frecvent în afara orașului Khartoum”.
Coreea de Nord
Departamentul de Stat al SUA a avertizat cu privire la „riscul serios de arestare și detenție pe termen lung a cetățenilor americani” în Coreea de Nord calificându-l drept o „amenințare critică”.
„Toate pașapoartele americane nu sunt valabile pentru călătorii spre, în sau prin Coreea de Nord, cu excepția cazului în care sunt validate special pentru astfel de călătorii sub autoritatea secretarului de stat”, a avertizat departamentul. „Guvernul SUA nu poate oferi servicii de urgență cetățenilor americani din Coreea de Nord, deoarece nu are relații diplomatice sau consulare cu Coreea de Nord”.
Alte state aflate pe lista neagră a Departamentului de Stat din SUA sunt: Libia, Iran, Birmania, Rusia, Republica Centrafricană, Burkina Faso și Belarus.