Stelian Ion a declarat, luni, într-o conferință de presă că mesajul Comisiei de la Veneția „nu un lucru nou. Este un aviz favorabil mult aşteptat”.
„Comisia a criticat de la bun început înființarea SIIJ, dar argumentele au fost ignorate de decidenţii de la acel moment. Secţia trebuie desfiinţată. (...) Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Pentru cei care care căutau argumente ca SIIJ să continue, e foarte clar ce ne spune Comisia de la Veneția: felicită autoritățile pentru inițiativa de deființare. Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor reprezintă nişte imunităţi care ar arunca o umbră de îndoială asupra actului de justiţie. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea imunităţilor”, a declarat, luni ministrul Stelian Ion și a adăugat că forul european „critică avizul CSM în legătură cu avizul pentru legea de desființare a SIIJ. Arată că trebuie refăcută competența DNA. E foarte simplu, se revine la situația anterioară (înființării SIIJ – n.red.)”.
Reacția ministrului Justiției vine după ce forul european a transmis că nu se opune desființării Secției de Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și a recomandat eliminarea articolelor din lege care creează o superimunitate pentru magistrați.
Citește și Desființarea SIIJ, RECOMANDATĂ de Comisia de la Veneția. Ce spune despre amendamentele votate în Camera Deputaților - DOCUMENT
„Comisia de la Veneţia a emis avizul favorabil desfiinţării SIIJ. Este un aviz favorabil mult aşteptat. Am sesizat Comisia de la Veneţia pentru că în Parlament proiectul guvernului a întâmpinat anumite dificultăţi şi au existat păreri contradictorii. Dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, dacă am fi adoptat această lege fără garanţii suplimentare şi fără alte discuţii, până la această ora SIIJ ar fi fost istorie. Odată cu desfiinţarea secţiei, să nu se creeze alte impedimente în actul de justiţie, să nu se creeze instituţii care să creeze blocaje în actul de justiţie”, a declarat Stelian Ion, luni, într-o conferință de presă.
„Cum parlamentul a înființat această secție, tot el o poate desființa. Acest lucru nu poate fi neconstituțional. CCR confirmă acest lucru, că revine Parlamentului acest rol. Având toate aceste chestiuni lămurite, Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară fără nici o grijă. Acesta e mesajul pe care îl voi transmite în coaliția de guvernare. Săptămâna viitoare ar fi de așteptat o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ. Le solicit colegilor senatori să ia degrabă în discuție acest proiect de lege. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, se vor ridica mari semne de întrebare față de programul de guvernare. Având în vedere confirmarea din partea Comisiei de la Veneția, format din specialiști în drept constituțional, nu văd alte impedimente.
Îi mulțumesc premierului Florin Cîțu pentru sprijinul pentru acest proiect de desființare a SIIJ”, a concluzionat Stelian Ion pe tema desființării SIIJ.