MFP a programat opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de trei miliarde de lei, urmate de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (450 de milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 500 de milioane lei (două emisiuni), 400 de milioane lei (trei emisiuni), 300 de de milioane de lei (două emisiuni) şi de 200 de milioane de lei (o emisiune). În iulie, împrumuturile programate de MFP au avut o valoare de 5,3 miliarde de lei.
În acest context, ministrul Florin Cîțu a precizat că planul de împrumuturi pentru luna august a fost redus semnificativ și că vor mai urma și alte vești bune.
”O veste excelentă pentru toţi românii! Am redus semnificativ planul de împrumuturi pentru luna august. V-am spus că vin cu o surpriză majoră. Nu a fost uşor, dar am reuşit. Mai urmează şi altele. Avem un buffer la nivel record, în contul nostru de la BNR. Am injectat lichiditate în economie la un nivel record. În special pentru că am investit cele mai mari sume în primele 7 luni din ani din ultimii 10 ani. Dar nu ajunge şi nu ne oprim aici. România are nevoie, aşa cum vedem în toată lumea, şi de dobânzi reale zero sau şi mai bine, negative", a scris Cîţu.
Ministrul a reiterat că trecem printr-o criză fără precedent, dar că nu vom avea recesiune tehnică anul acesta. În 2021, obiectivul este să avem ”o explozie a creșterii economice”.
”Am spus că nu vom avea recesiune tehnică în 2020. Dar vreau mai mult pentru că toţi românii merită asta. Vreau să avem şi o explozie a creşterii economice în 2021. Doar printr-o politică economică stimulativă putem să atingem acest obiectiv în 2021. Voi face totul pentru ca în 2021 să avem cea mai mare rată a creşterii economice din UE şi să eliminăm efectele negative ale pandemiei”, a transmis Cîțu pe Facebook.