Conform acestui proiect, toți cei care organizează petreceri zgomotoase vor fi sancționați, indiferent de locul în care aceste evenimente au loc, fie ele în mediul urban sau rural. O altă prevedere importantă din acest act normativ este dublarea amenzilor pentru tulburarea liniștii publice, în vederea impunerii unor sancțiuni mai aspre pentru cei care deranjează traiul în comun și liniștea cetățenilor.
Proiectul de lege aflat în prezent în atenția senatorilor se referă la punerea în acord a prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice cu Decizia CCR 368/2022.
În urma deciziei CCR, sintagma "în mediu urban" va fi eliminată din prevederile referitoare la amenzile aplicabile în cazul petrecerilor zgomotoase. Prin urmare, și petrecăreții din mediul rural care deranjează vecinii și liniștea publică în general vor intra și ei sub incidența viitoarei legi.
După eliminarea sintagmei „în mediul urban”, legea va stabili că “organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social” reprezintă o contravenție și poate fi sancționată cu amendă.
În consecință, legea nu va mai impune condiții privind locul desfășurării petrecerii zgomotoase pentru a putea să îi liniștească pe petrecăreți cu amenzi usturătoare. Această modificare asigură faptul că orice petrecere zgomotoasă poate fi sancționată, indiferent de locul în care este organizată.
Legea mai vine și cu alte noutăți îmbucurătoare pentru cei care au vecini zgomotoși: valoarea tuturor amenzilor stabilite de Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice va fi dublată.
De exemplu, în ceea ce privește organizarea de petreceri zgomotoase, amenzile aplicabile vor fi majorate la suma de 6.000 de lei (în comparație cu intervalul actual de 2.000 - 3.000 de lei).
În același timp, în cazul organizării, îngăduirii sau participării la jocuri de noroc care nu sunt autorizate conform legii și care afectează bunele moravuri, se vor putea impune amenzi de până la 3.000 de lei. În cazul în care există organizarea jocurilor de noroc în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate sau a unor facilități speciale destinate persoanelor defavorizate, amenzile aplicabile vor fi usturătoare, cu valori cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei.
Proiectul de lege trebuie să treacă prin etapele legislative iar, pentru a deveni ewfectiv aplicabil, trebuie să fie adoptat de Parlament, să fie promulgat de către președintele țării și în final să fie publicat în Monitorul Oficial.