La ceremonia de dezvelire a luat parte ministrul de Externe, Titus Corlăţean, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, precum şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice de la Lisabona. "Prin această statuie pe care astăzi o inaugurăm într-un spaţiu privilegiat al Estorilului marcăm o prezenţă culturală şi diplomatică românească extrem de apreciată", a declarat Titus Corlăţean.
Statuia, realizată de artistul plastic Aurel-Gheorghe Ardeleanu, cu sprijinul ICR, a fost amplasată în faţa hotelului Palacio Estoril, unde a locuit Lucian Blaga în timpul mandatului de ambasador (1938-1939), şi care este situat în centrul staţiunii, o destinaţie preferată în trecut de regii europeni exilaţi, printre care şi Carol al II-lea.
Totodată, şeful diplomaţiei a inaugurat, în incinta hotelului, şi o expoziţie cu fotografii importante din viaţa diplomatică a scriitorului român. Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona, a declarat că prin aceste evenimente se încearcă să se atragă "atenţia asupra României, într-o manieră care să sensibilizeze".
"Statuia pe care am inaugurat-o astăzi este atât de bine poziţionată, încât este imposibil pentru turiştii care vin în Estoril să nu o întâlnească. Pe de altă parte, pentru românii care sunt rezidenţi în Portugalia această statuie poate deveni un focar de românism, să se întâlnească aici în jurul statuii lui Blaga, să organizeze diferite evenimente", a precizat Nicolescu.
Acesta a explicat că expoziţia se bazează pe documente din arhiva MAE şi din arhiva familiei Blaga, care au fost ordonate în aşa fel încât să sugereze "un traseu prin opera şi viaţa lui Lucian Blaga cu o focalizate specială pe momentele petrecute în Portugalia".
Pe lângă dezvelirea statuii şi vernisarea expoziţiei, Ambasada România şi Primăria din Cascais au lansat şi o carte poştală cu chipul fostului ambasador al României.
Roxana Ciolăneanu, lector de limba şi literatura română la Universitatea din Lisabona, spune că studenţii săi portughezi sunt "foarte curioşi să afle mai multe despre Lucian Blaga şi despre alţi autori români, dar nu au un nivel suficient de ridicat de cunoaştere a limbii pentru a putea citi în original", dar poeziile traduse în portugheză o ajută "să facă o promovare, atât cât se poate".
Mihaela Georgescu Delafras, unul dintre proprietarii casei în care a trăit Carol al II-lea la Estoril, a declarat că s-a implicat în proiectul ridicării statuii lui Blaga, prin alegerea poeziei plasată pe soclu.Astfel, ea a întrebat numeroşi portughezi ce poezie a lui Lucian Blaga preferă şi toţi i-au indicat "Saudade" (Dor), poem inspirat de perioada petrecută la Estoril.
"Eu cred în importanţa unui câmp spiritual energetic în jurul nostru şi mi se pare că plasarea statuii lui Blaga aici unde eu stau şi pe unde merg aproape în fiecare zi este enorm de important pentru mine personal. Sper să se răsfrângă şi asupra românilor, sper să se oprească, sper să citească", a spus Mihaela Georgescu Delafras.
Potrivit reprezentanţilor ICR Lisabona, Lucian Blaga a fost ales pentru a marca 40 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice, deoarece trebuia ales un poet pentru Portugalia, "una din rarele ţări din Europa unde poezia a rămas încă printre valorile cele mai înalte".