Primarul Kievului, Vladimir Kliciko, este cel care a dispus săptămâna trecută demolarea Monumentului Prieteniei, ridicat în 1982 în memoria ”reunificării” celor două ţări în cadrul Uniunii Sovietice, a cărei republică fondatoare a fost şi Ucraina în anul 1922, alături de Rusia, Bielorusia şi Transcaucazia.
„Cu Rusia, totul s-a terminat. Acest monument a fost construit pentru a aniversa reunificarea cu Rusia. Ar fi trebuit să-l transformăm într-un monument al unificării pământurilor ucrainene.
Renunţarea la el este absolut corectă”, a declarat primarul. Arhitectul monumentului, Sergii Mirhoroţki, a fost de acord cu demolarea lui, iar resturile statuii, ce avea opt metri înălţime, vor fi păstrate la muzeul militar al capitalei ucrainene.
Aceasta din urmă s-a angajat într-un proces de ştergere a tot ce ar putea simboliza legăturile cu Rusia sau cu URSS. Numele a circa 400 de străzi vor fi schimbate şi vor fi de asemenea demolate sculpturi ce amintesc de trecutul sovietic.
Statuia lui Lenin, ridicată la Kiev în 1939, a fost deja dată jos în 2013, anul care a marcat începutul înrăutăţirii relaţiilor Ucrainei cu Rusia. Atunci a început aşa-numitul Euromaidan, revolta susţinută de Occident în urma căreia preşedintele prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere şi a fugit în Rusia. Aceasta din urmă a răspuns Euromaidanului prin anexarea peninsulei Crimeea şi declanşarea mişcării separatiste din Donbas, unde conflictul armat ce a urmat a provocat peste 14.000 de morţi, până la invazia rusă începută anul acesta în februarie.