Agenția de rating Standard & Poor’s a menținut vineri rating-ul României la BBB-/A-3 cu perspectivă stabilă. S&P a prognozat că deficitul fiscal se va situa la 7% din PIB în 2021, neschimbat față de așteptările anterioare și care va duce la o datorie publică generală aproape de 50% din PIB până la sfârșitul anului. Agenția Moody’s subliniază faptul că România are un potențial puternic de creștere economică și așteptările privind o îmbunătățire treptată a indicatorilor fiscali, dar și inconsecvența politicii rezultată din coalițiile guvernamentale instabile.
Agenția de rating Moody’s a reconfirmat vineri, 15 octombrie 2021, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă, a anunțat, vineri, Ministerul Finanțelor.
Cei doi factori-cheie care stau la baza deciziei Moody’s sunt perspectivele solide de creștere economică bazate pe sectorul privat dinamic și pe utilizarea fondurilor NGEU și așteptările ca procedura de deficit excesiv să acționeze ca o ancoră-cheie a strategiei de consolidare fiscală consistentă și susținută în următorii trei ani.
“Anunțurile celor două agenții de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea țintelor asumate și în implementarea măsurilor de reformă și investiții la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare și Reziliență. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noștri externi în capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR”, a declarat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, potrivit comunicatului ministerului.
Tot astăzi, 15 octombrie 2021, agenția de rating Standard&Poor\"s a decis să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă.
Potrivit agenției de rating, riscurile generate de deficitele gemene încă ridicate sunt atenuate de perspectivele implementării programului de reformă ancorat în Planul de Redresare și Reziliență recent aprobat, precum și de perspectivele unei creșteri economice puternice.
Perspectiva stabilă reflectă așteptările agenției de îmbunătățire a poziției fiscale a României în următorii ani, a mai anunțat ministerul.
S&P se așteaptă ca creșterea economică a României să ajungă la 7% în 2021 și în medie la 4,6% în perioada 2022-2023, pe măsură ce investițiile susțin activitatea pe fondul creșterii consumului, transmite agenția, potrivit economedia.ro.
Agenția de rating Standard & Poor’s menționează că decizia a fost luată în ciuda incertitudinii politice sporite în urma demiterii recente a guvernului la moțiune, agenția invocând ca pozitive PNRR-ul recent aprobat și procedura de deficit excesiv, ce vor duce la o „disciplină fiscală suficientă pentru a depăși luptele partizane și pentru a realiza consolidarea bugetară în următorii doi ani”.
Agenția amintește de demiterea guvernului Florin Cîțu pe 5 octombrie 2021, după o moțiune în Parlament, și care a lăsat România fără un guvern în plină creștere a numărului de cazuri COVID-19 și în timpul unei consolidări fiscale atât de necesare.
„Deși incertitudinea politică persistentă ar putea accentua riscurile fiscale pe termen mediu, agenția se așteaptă ca procedura în curs de deficit excesiv va impune o consolidare bugetară suficientă pentru a stabiliza datoria publică netă sub 50% din PIB până în 2024. (...) Riscurile generate de deficitele gemene încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva absorbției considerabile a fondurilor UE, de un program de reformă asumat prin PNRR și de perspectivele puternice de creștere economică. Perspectiva stabilă reflectă așteptările agenției că soldurile fiscale ale României se vor îmbunătăți în următorii doi ani”, apreciază S&P, potrivit aceleiași publicații.
În luna aprilie a acestui an S&P a îmbunătăţit de la negativ la stabil perspectiva de rating a României.