S&P a menţinut perspectiva negativă asupra ratingului Ucrainei, acuzând un risc ridicat ca guvernul condus de preşedintele Victor Ianukovici să nu îşi poată onora obligaţiile financiare, transmite Bloomberg.
"Considerăm acum că este probabil ca Ucraina să intre în încetare de plăţi fără o schimbare a situaţiei în bine, la care nu ne aşteptăm", scriu analiştii S&P.
Agenţia a coborât ratingul guvernului ucrainean şi pe 28 ianuarie, la nivelul "CCC+", după demisia premierului Mikola Azarov şi suspendarea liniei de finanţare de 15 miliarde de dolari oferită de Rusia la finele anului trecut pentru a-l determina pe Ianukovici să se retragă dintr-un acord de liber schimb cu UE şi să rămână în sfera de influenţă a Moscovei.
Ajutorul financiar a fost reluat marţi cu o tranşă de 2 miliarde de dolari, plătită cu scurt timp înainte ca forţele de ordine loiale guvernului să încerce să elibereze Piaţa Independenţei din Kiev, epicentrul protestelor, dând naştere violenţelor care au continuat până joi inclusiv.
Decizia din noiembrie a preşedintelui a fost urmată de trei luni de proteste pro-Vest şi împotriva administraţiei Ianukovici, care au ecaladat începând de marţi în ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine. Violenţele de la Kiev şi din alte oraşe mari din Ucraina s-au soldat începând de marţi noapte cu cel puţin 77 de morţi şi peste 1.000 de răniţi, potrivit presei internaţionale.
Guvernele din Uniunea Europeană au adoptat sancţiuni împotriva oficialilor ucraineni consideraţi vinovaţi pentru represiunea violentă a protestelor.
Ianukovici este presat de către politicieni din ţară şi din străinătate să se retragă, iar pieţele financiare din Ucraina au înregistrat joi o revenire, investitorii anticipând că s-ar putea ajunge în curând la o soluţie.
Vineri dimineaţă, preşedinţia ucraineană şi presa locală au anunţat că s-a ajuns la un acord între administraţia Ianukovici, delegaţia de miniştri de Externe trimişi de UE la Kiev, reprezentanţii Rusiei şi liderii protestatarilor. Potrivit televizunii ucrainene, acordul presupune organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate şi modificarea constituţiei.