Șeful ANAF, Bogdan Stan, susține că după discuțiile purtate cu prim-ministrul Mihai Tudose, s-a luat decizia crearea unui memorandul cu privire la un sistem de date sub forma unui centru Internațional de informații financiar fiscale.
”Acest centru va agrega bazele de date ANAF, ale Ministerului de Finanțe și ale trezoreriei”, a spus Bogdan Stan.
Totodată, Stan a mai spus că, în ceea ce privește încasările, în urma celor 6 luni de activitate, s-au colectat peste 100 de miliarde lei, cu patru peste cele din 2016.
”S-a depășit programul de încasări, iar planul de realizări, față de Ministerul Finațelor, este în proporție de 98%. Avem scăderi pe partea de accize și impozitul de profit, care provin din schimbarea cadrului legislativ legat de mărirea plafonului. A adus un deficit de pesteă un miliard de lei”, a mai spus Stan.
Şeful Fiscului a mai spus că nu i s-a cerut demisia şi că nici nu a primit vreun ultimatum de la premier.
Bogdan Stan a declarat că i-a explicat premierului Tudose care sunt motivele pentru încasările bugetare sub nivelul planificat în primele 6 luni. Stan a evitat să ofere detalii suplimentare despre descinderea de ieri a inspectorilor ANAF la sediul Rise Project.
Şeful Fiscului a susţinut joi seara că inspecţia desfăşurată la sediul Rise Project a avut loc în urma unei analize de risc efectuată de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), după o sesizare depusă la sediul DGAF Bucureşti.
Întrebat ce presupune o analiză de risc, preşedintele ANAF a răspuns: "Analiza de risc presupune orientarea anumitor criterii de risc prestabilite, atât în cadrul Direcţiei Antifraudă cât şi în cel al Direcţiei de Inspecţie Fiscală, care conduc la luarea deciziei pentru oportunitatea de a fi controlată sau nu o societate".
Potrivit sursei citate, analizele de risc sunt efectuate nu doar în cazul unor redacţii ci pe toate segmentele de activitate.
"Facem analize de risc pe toate pe toate segmentele de activitate, pe toate palierele.(...) Controalele ANAF nu sunt îndreptate împotriva libertăţii presei. Noi respectăm drepturile şi libertăţile presei", a adăugat Stan.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut joi ministrului Finanţelor Publice şi şefului ANAF explicaţii publice referitoare la prezenţa inspectorilor ANAF în redacţia Rise Project, adăugând că nu are nicio implicare în această acţiune.
"Am aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacţia Rise Project. Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declaraţii: nu am nicio implicare în prezenţa unor inspectori ANAF în redacţia Rise Project, sunt indignat de ceea ce se întâmplă, am sentimentul că se încearcă compromiterea mea, faptul că o instituţie de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nicio legătură cu implicarea instituţiilor statului în viaţa acelei instituţii de presă", se arată într-un comunicat, remis AGERPRES, de preşedintele PSD.
În acelaşi context, ActiveWatch a condamnat "acţiunea de intimidare" desfăşurată de ANAF în redacţia RISE Project şi consideră că aceasta are legătură directă cu investigaţiile recente care îl vizează pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
RISE a publicat joi o nouă anchetă privind "acapararea de către puterea politică" a unuia dintre serviciile de informaţii din România.
Şeful ANAF, Bogdan Stan, a avut vineri o întâlnire cu premierul Mihai Tudose şi cu ministrul de Finanţe. La ora la care trebuia să înceapă conferinţa de presă, ora 16.30, şeful ANAF nu părăsise încă sediul Guvernului, la peste 3 ore de la începerea şedinţei.