"România are deja la activ cel puţin trei botneţi (calculatoare controlate de hackeri, care trimit mesaje de tip spam fără ştirea utilizatorilor acestora - n.r.) de concepţie proprie, naţională. Hackerii români sunt foarte imaginativi şi foarte ingenioşi şi au o adaptibilitate singulară pe piaţă. Cu caracter de noutate, există forumuri de hackeri în lume care au diverse reputaţii. În cel mai apreciat şi cel mai important forum de criminalitate cibernetică, în top 10 utilizatori sunt trei români, adică în primii 10 din lume trei sunt români. Nu sunt porecle, îi ştim, sunt cetăţeni români. Este prematur să le divulgăm numele de utilizator (nickname-urile n.r.)", a spus Mazilu, prezent la conferinţa internaţională "Mediafax Talks about Digital Europe".
El a afirmat că, din perspectiva cazuisticii investigate în România în perioada 2011-2013, atacurile cibernetice au avut ca numitor comun sistemele bancare sau pieţele comerciale digitale.
"Cu predilecţie au fost vizate victime din Statele Unite şi Marea Britanie. Numărul de infractori din respectivele reţele a variat de la 117, în cazul grupării Costea, până la un număr foarte mic, cum ar fi gruparea Păunescu, care a avut şapte cetăţeni români arestaţi, foşti hackeri, care au înţeles «utilitatea» în constituirea de servicii pe care le închiriau unor reţele de crimă organizată din Rusia sau Ucraina, ţări ex-sovietice în general, care au produs un impact de aproximativ un sfert de miliard de dolari", a spus Mazilu.
El a adăugat că, după spionajul cibernetic, criminalitatea cibernetică a avut un impact major asupra securităţii naţionale a României.
Conferinţa "Mediafax Talks about Digital Europe" este organizată în partneriat cu Ambasada Marii Britanii.