Redăm, în continuare, cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis şi pe cele ale directorului SRI, Eduard Hellvig:
Klaus Iohannis: SRI şi-a facut datoria pe deplin, prin profesionalismul lor fac Romania mai sigură, ţara este scutită de incidente, am mulţumit celor care lucrează în domeniu. SRI a contribuit la combaterea corupţiei. Am remarcat şi rolul lor în combaterea crimei organizate. SRI este o instituţie respectată. Am spus ce astept şi ce cred că aşteaptă cetăţenii, cred că pe fondul ameninţărilor teroriste, rolul este esenţial. Ma bucur să constat ca SRI e un partener respectat si credibil în comunitatea de informatii euro-atlantică. Ne-am îndreptat atenţia şi asupra viitorului. Am spus celor prezenţi ce aştept de la SRI şi ce cred că aşteaptă cetăţenii. Aştept continuitate şi consecvenţă in acţiuni. În materie de securitate nu e loc decat de profesionalism 100%. Colaborarea serviciilor din toată Europa e esenţială. Cred că cetatenii aşteaptă de la SRI două lucruri în mod special: să fie în siguranţă si să le fie respectate drepturile şi libertăţile. Am vorbit şi de restanţele în materie de legislaţie. Mă refer atât la securitatea cibernetică cât şi la ansamblul reglementărilor în securitatea naţională. Avem nevoie de o reformă legislativă care necesită timp, dezbatere şi coordonare, dar nu mai poate întârzia. Controlul parlamentar eficient e esenţial. O atitudine deschisă a SRI este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic şi actionează în raport cu principiile lui.
Eduard Hellvig: Am ţinut sub control extremismul şi crima organizată, am furnizat mereu elemente care ţin de securitatea cibernetică. Suntem performanţi pentru că am evitat atentate teroriste. Am construit un nivel ridicat de securitate cibernetică, am furnizat permanent intelligence de calitate. Nu suntem perfecţi pentru că mai avem de lucru în ce priveşte transparenţa activităţii serviciului şi nu am atins maximul eficienţei Serviciului. 340 de persoane au fost expulzate. Avem în atenţie alte 9000 de persoane care nu au acces pe teritoriul naţional. În spatele informaţiilor stau adevaraţii eroi ai intelligence-ului, sursele noastre. Un alt atu e respectarea legii. Deciziile recente nu au impact major în intelligence. Volumul de prelucrare a datelor din capacităţile tehnice era de 3 ori mai mare decat nivelul tehnic. Abia acum ne îndreptăm spre normalitate. Priorităţile pentru 2016: prevenirea terorismului pe teritoriul naţional si sprijinirea eforturilor internaţionale în acest sens. Romania e azi o redută de securitate dar avem grija sî nu ne transformam într-o insulă între vecinii noştri. Suntem atenţi la provocarile de securitate din Est, indiferent daca vorbim de agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei. Nu putem să ne asumăm singuri aceste responsabilităţi, mizăm pe sprijinul tuturor partenerilor nostri instituţionali. Chiar si aşa nimeni nu poate asigura succesul absolut. Avem o reputaţie solidă in lumea inteligence-ului bazată pe fapte, nu pe percepţii. Nu trebuie să devenim o insulă. Mizăm pe sprijinul partenerilor bnostri instituţionali, avem o reputaţie solida în lumea intelligence-ului.
UPDATE 16.25 Preşedintele Klaus Iohannis a sosit la sediul SRI în jurul orei 16.20, fiind întâmpinat de Eduard Hellvig şi Florian Coldea. Prima dată îi va fi prezentat un raport preşedintelui Iohannis, iar apoi va fi prezentat bilanţul.
Prezentarea bilanțului marchează, potrivit SRI, aniversarea a 26 de ani de intelligence în serviciul cetățenilor, împliniți sâmbătă, 26 martie.
"La eveniment vor participa, alături de conducerea Serviciului, președintele României, Klaus Iohannis, președintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, deputatul Georgian Pop, precum și membri ai acestei comisii", se arată într-un comunicat remis de SRI.
Evenimentul va fi organizat în sediul Serviciului Român de Informații din Bulevardul Libertățiii.