Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date" este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România, precizează Serviciul Român de Informaţii.
"Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient", susţine SRI.
Potrivit Serviciului Român de Informaţii, sistemul, considerat de patru ONG-uri "un adevărat Big Brother", nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente, scrie news.ro.
"Rapiditatea în accesarea bazelor de date este impusă ca necesitate de ameninţările specifice instituţiilor de intelligence din România - terorism, migraţie ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacţie în timp foarte scurt", mai arată SRI.
Proiectul, a cărui anulare a fost cerută de patru organizaţii neguvernamentale, are drept scop, potrivit SRI, modernizarea şi eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupţie şi evaziune fiscală, respectiv a instituţiilor publice beneficiare - Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Finanţelor Publice, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Serviciul Român de Informaţii.
"Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectării legislaţiei în vigoare, precum şi al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizată automat şi analizată în sensul evitării oricărei forme de abuz", precizează SRI, care adaugă că "SII Analytics" este o platformă modernă, similară altora existente în plan european.
Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,34 la sută finanţare din fonduri externe nerambursabile, potrivit Serviciului Român de Informaţii.
Patru organizaţii neguvernamentale au solicitat, într-o scrisoare deschisă trimisă mai multor instituţii naţionale şi europene, anularea proiectului cu fonduri europene câştigat de SRI prin care se achiziţionează software şi hardware ce ar permite supravegherea generalizată a populaţiei.
Organizaţiile APADOR-CH, ActiveWatch, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet şi Centrul de Resurse Juridice spun că sistemul informatic este "un adevărat Big Brother", care, în lipsa unor măsură de garantare a drepturilor oamenilor sau de limitare a accesului, ar putea duce la abuz.
Cele patru ONG-uri arată, în documentul transmis Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene, premierului, Ministerului Comunicaţiilor, Comisiei de control a SRI şi CSAT, că sunt îngrijorate din cauza unui proiect de supraveghere în masă implementat de Serviciul Român de Informaţii (SRI), cu o finanţare europeană.
Principalele probleme ale proiectului, identificate de cele patru organizaţii neguvernamentale, se referă la supravegherea generalizată prin combinarea bazelor de date, lipsa oricăror garanţii şi potenţialul de abuz, faptul că bani europeni sunt utilizaţi pentru încălcarea drepturilor europene şi la rolul SRI în eGuvernare, precum şi la scopul ascuns al proiectului.
“De exemplu, prin capitolul de «analiză comportamentală», orice cetăţean ar putea avea o fişă «de bună purtare» (constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fişe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informaţii publice (de ex., informaţiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale”, arată organizaţiile neguvernamentale.
O altă problemă identificată de cele patru ONG-uri, respectiv “lipsa oricăror garanţii şi potenţialul de abuz, ar rezulta din faptul că, prin agregarea bazelor de date, SRI va avea acces necontrolat la orice informaţie despre toţi cetăţeni, aceasta fiind o chestiune nereglementată în acest moment în legislaţia română.
“Legea de funcţionare a SRI datează din 1991 şi ea nu prevede mecanisme eficiente de control prin care să se garanteze că riscul abuzurilor de orice fel este redus şi că atunci când se produc abuzuri ele vor putea fi sancţionate, iar victimele despăgubite. Acest proiect, de exemplu prevede că informaţiile despre cetăţeni pot fi accesate de pe un număr uriaş de terminale (peste 750), deci practic orice persoană din cele peste 1.000 ce vor avea acces la sistem va avea posibilitatea să îl folosească şi în orice scop personal, fără a putea fi controlate efectiv sau fără ca cetăţeanul să ştie”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Semnatarii scrisorii mai semnalează şi faptul că proiectul a fost depus pe 9 iunie 2016, la o zi după ce apelul pentru fondurile europene structurale (axa 2 – OS 2.3) a fost lansat public şi a fost aprobat “foarte repede”, în ciuda faptului că încalcă în mod flagrant documentele constitutive ale Uniunii Europene, în speţă dreptul la viaţa privată şi la protecţia datelor cu caracter personal (articolele 7 şi 8) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Cele patru ONG-uri solicită de urgenţă anularea licitaţiei şi a proiectului care ar încălca drepturile fundamentale, includerea în condiţiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdicţiei folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetăţenilor, dar şi dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească, inclusiv a legislaţiei conexe, ca şi a garanţiilor eficiente pentru stoparea abuzurilor de acest tip şi transparenţei instituţionale pentru orice proiect care depăşeşte cadrul original de securitate naţională.