Sentinţa în dosarul asasinării directorului de îngrijiri medicale, Anca Patriche, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, de către soţul său, Sebastian Dumitru, a fost de 24 de ani de închisoare şi acordarea unor daune consistente.
Magistraţii Tribunalului Neamţ au decis ca despăgubirile să fie în cuantum de peste 750.000 de euro, cele mai mari dispuse vreodată de o instanţă din Neamţ, într-un proces de omor. O parte din suma în moneda europeană acordată cu titlu de daune morale fiului victimei şi mamei acesteia trebuie plătită de angajatorul unde şi-a găsit sfârşitul Anca Patriche, respectiv Spitalul Judeţean, în calitate de parte civilmente responsabilă, considerându-se că avea obligaţia de a asigura siguranţa angajatului la locul de muncă.
Prin sentinţa emisă pe 9 martie 2021, Dumitru Patriche a fost obligat să-i plătească fiului, Ştefan, student în Bucureşti, daune materiale de 10.000 de lei şi morale în valoare de 375.000 de euro, iar soacrei, Elena Baican, 10.000 de lei şi 187.500 de euro, tot cu titlu de despăgubiri.
La debutul judecăţii, cele două persoane din familia victimei se constituiseră părţi civile în procesul penal şi cereau de la făptaş câte un milion de euro cu titlu de daune morale şi 10.000 de lei daune morale, dar instanţa a decis sume mai mici.
Tribunalul a mai stabilit ca Spitalul Judeţean să achite fiului victimei daune morale de 125.000 de euro, iar Elenei Baican, femeia care şi-a pierdut fiica, 62.500 de lei, adică aproximativ 12.500 de euro.
Dacă în privinţa despăgubirilor din sarcina condamnatului sunt puţine şanse ca ele să fie achitate, Ştefan Patriche şi Elena Baican pot avea speranţe la cele pe care trebuie să le achite unitatea sanitară, dar acest lucru s-ar putea face abia după o sentinţă definitivă.
Hotărârea Tribunalului Neamţ poate fi contestată la Curtea de Apel Bacău de toate părţile din proces, aici fiind vorba de acuzat, rudele victimei, anchetatorii şi Spitalul Judeţean Neamţ.