Acordul ce prevede compensarea pecuniară a fostului agent MI6, Christopher Steele, a venit în urma faptului că agențiile americane de informații au ajuns la concluzia că Rusia a influențat alegerile prezidențiale din SUA prin orchestrarea de atacuri cibernetice împotriva membrilor Partidului Democrat.
Christopher Steele era familiar cu FBI-ul, în parte deoarece mai fusese angajat în colaborări cu instituția, inclusiv în cazul anchetei din SUA cu privire la presupuss corupție din cadrul FIFA. FBI își plătește uneori informatorii, sursele și investigatorii externi atunci când aceștia contribuie prin activitățile lor. Iar Steele era cunoscut pentru profesionalismul său și pentru cunoștințele dezvoltate de-a lungul celor două decenii de activitate în cadrul serviciilor de informații britanice. Totuși, publicația Washington Post nu a putut detalia în legătură cu suma exactă pe care FBI intenționa să i-o acorde, în cazul în care colaborarea ar fi continuat neafectată.
În dosarul realizat de Steele anul trecut se susține, printre altele, că Trump a conspirat alături de Kremlin pentru a o înlătura pe candidata democrată, Hillary Clinton, dar și că rușii dețin materiale compromițătoare despre Donald Trump. Aceste informații, alături de alte câteva relatări explozive, nu au fost probate, iar Trump și aliații săi le-au negat categoric.
În timp ce Donald Trump a luat în râs dosarul ca făcând parte din categoria „știrilor false”, compilate de adverarii lui politici, înțelegerea lui Christopher Steele cu FBI demonstrează că Biroul i-a apreciat credibilitatea și a considerat că informațiile puse la dispoziție, deși nedovedite, constituie un subiect de investigații ulterioare.
În ultimă instanță, FBI nu l-a remunerat pe Steele. Comunicarea dintre Biroul Federal de Investigații și fostul spion britanic a fost intreruptă după ce dosarul întocmit de acesta devenise arhicunoscut și subiect de noi speculații, anchete ale Congresului american și infirmări din partea președintelui. Aceste lucruri au fost subliniate de surse apropiate dosarului, care au decis să ia cuvântul doar sub protecția anonimatului, deoarece nu sunt autorizați să facă declarații asupra problemei.