În cursa către confortul modern, adesea ne găsim în fața unei dileme delicate, în care prețul plătit este încălcarea confidențialității noastre. Această problemă a fost amplificată și mai mult în cazul reclamanților care susțin că nu au fost conștienți de faptul că își pun în pericol intimitatea atunci când au decis să-și conecteze smartphone-urile la mașina lor.
Un proces colectiv intentat împotriva producătorilor de mașini Ford, General Motors, Honda, Toyota și Volkswagen a susținut că, în conformitate cu Legea privind confidențialitatea în statul Washington, confidențialitatea șoferilor a fost încălcată din cauza faptului că „sistemul vehiculului descarcă toate mesajele text și istoricul apelurilor de pe telefoanele mobile ale reclamanților, de îndată ce acestea sunt conectate."
Revelion 2024: surprize uriașe oferite de Realitatea PLUS, la trecerea dintre ani - VIDEO
„Dacă mesajele text sau înregistrările de apeluri sunt șterse de pe un telefon mobil, vehiculul păstrează totuși comunicațiile în memoria de bord a vehiculului, chiar și după deconectarea telefonului mobil. Proprietarii vehiculelor nu pot accesa sau șterge informațiile lor personale odată ce acestea au fost stocate", a spus instanța cu privire la plângerea reclamanților.
În apărarea sa, Ford a susținut că șoferii vehiculelor și-au dat „consimțământul implicit" pentru stocarea datelor cu caracter personal, adăugând că furnizează pe site-ul său o procedură de „resetare din fabrică" pentru a șterge de pe placa de memorie toate datele stocate.
Circuitul al 9-lea a dat câștig de cauză Ford și, ulterior, celorlalți producători de mașini, deoarece reclamanții nu au reușit să dovedească o vătămare reală pentru presupusa încălcare a vieții private - încălcare care obligă, conform legii, la oferirea de despăgubiri.
Cu toate acestea, susținătorii reclamanților sunt foarte îngrijorați de o serie largă de capcane legate de încălcarea confidențialității de către tehnologia vehiculelor „inteligente".
Un raport din septembrie al echipei Mozilla News Privacy Not Included a descris mașinile moderne ca fiind „cea mai proastă categorie de produse pe care am examinat-o pentru confidențialitate".
Echipa a cercetat 25 de mărci de mașini și a concluzionat: „Fiecare marcă de mașini analizată colectează mai multe date personale decât este necesar și folosește aceste informații pentru un alt motiv decât pentru operarea vehiculului."
„Ei pot colecta informații foarte intime despre dvs. - de la informațiile medicale, informațiile genetice, la viața sexuală, la cât de repede conduce o persoană, unde conduce și ce melodii cântă în mașină - în cantități uriașe. Apoi le folosesc pentru a inventa mai multe date despre cineva prin „deducție" despre aspecte precum inteligența, abilitățile și interesele sale."
Și mai alarmant, ei au descoperit că 84% dintre mărcile de mașini pe care le-au analizat distribuie mai departe sau vând acele date, potrivit raportului.