În esenţă, unele dintre principalele motive generatoare a situaţiei din prezent se înscriu pe următoarele coordonate: variaţia preţului înregistrat pe bursa zilnică de energie (conform Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale (OPCOM) - Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU)) în anul 2021 (ianuarie - iunie) vs. 2020 este de +181%; fluxurile transfrontaliere de import de energie au înregistrat o creştere de 23,1% în 2020 vs. 2019, arată studiul, citat de Agerpres.
Un alt factor este creşterea accelerată a preţului emisiilor de CO2. Certificatele de emisii au ajuns să se tranzacţioneze la peste 55 de euro, de la o medie de 24 de euro, iar sectorul energetic este cel mai afectat.
În plus, gazele au înregistrat o scumpire continuă, iar Gazprom - unul din principalii actori care aprovizionează Europa cu gaze naturale, anunţă un preţ cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut.
Alte cauze sunt reconfigurarea ecuaţiei geopolitice regionale prin decizia Federaţiei Ruse de a renunţa la ruta ucraineană de transport pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, precum şi revenirea la cote normale a consumului industrial pe plan naţional odată cu ridicarea restricţiilor pandemice.
Conform lui Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, "consumatorii români se confruntă cu o creştere a preţurilor la toate formele de energie. În mod greşit aceasta este pusă pe seama liberalizării pieţelor de energie. Trebuie să respingem categoric această ipoteză - Liberalizarea nu creşte sau scade preţul - ci doar stabileşte premisele pentru a reflecta în mod fidel starea şi dinamica înregistrată de sectorul energetic. Preţul energiei de astăzi este costul pe care-l generează situaţia din sectorul energetic, caracterizat, pe de-o parte de un deficit de generare, iar pe de altă parte de o politică deficitară sub aspectul promovării resurselor de gaze naturale autohtone".
Consumatorii plătesc prin facturi costurile de achiziţie, înmagazinare (după caz), transport, distribuţie şi taxe reglementate, însă doar costurile de achiziţie vor creşte, aspect reflectat într-o majorare de aproximativ 19% a unei facturii medii de gaze naturale, respectiv de 6-7% la nivelul unei facturi de electricitate.
Detalii pe Realitatea Financiară.