Jeremy Walsh de la Institutul de Cercetare CHEO din Ottawa a explicat ce impact are folosirea telefonului asupra unui copil, dar și care ar fi timpul optim în care să folosească un astfel de dispozitiv. El susține că atunci când vine vorba de copii, ei nu ar trebui să petreacă mai mult de două ore pe zi în prezența telefoanelor, computerului și TV-ului.
Conform acestuia, cei care au petrecut mult timp pe dispozitivele electronice aveau o funcție cognitivă cu 5% mai mică decât alte persoane cu vârste cuprinse între opt și 11 ani. Studiul arată că timpul petrecut în fața ecranelor nu reușește să stimuleze creierul în același mod ca cititul și poate duce la o calitate mai slabă a somnului, lucru esențial pentru dezvoltarea copilului.
În egală măsură, este important ca tinerii să păstreze un echilibru corect între aceste activități.
Comportamentele și activitățile zilnice contribuie la dezvoltarea creierului și a capacității cognitive, în timp ce comportamentul sedentar și somnul au și ele un cuvânt important de spus. Mai mult de două ore petrecute în fața ecranelor sunt asociate cu dezvoltarea cognitivă mai săracă a copiilor. Pe scurt, sunt mai puțin pregătiți să reziste în societate.
Studiul a fost realizat pe mai mult de 4.500 de copii din America și a analizat timpul petrecut pe dispozitive, somnul și activitatea lor fizică. Doar unul din 20 de copii a îndeplinit recomandarea zilnică a unui somn de 9-11 ore și o activitatea fizică de o oră.