Până în acest moment, un număr de aproximativ 4,000 de exoplanete a fost descoperit de către astronomi şi astrofizicieni, însă dintre acestea un număr limitat ar putea susține forme de viață.
Mai exact, exoplanetele care ar putea fi locuibile nu sunt nici extrem de fierbinți, nici extrem de calde pentru a putea susține apa lichidă pe suprafața lor – ceea ce, din câte știm, este necesar pentru toată viața organică.
Distanțele mari la care se află exoplanetele fac munca cercetătorilor și mai dificilă. În plus, de multe ori nici telescoapele nu sunt de foarte mare ajutor, deoarece oferă doar informații de bază despre aceste corpuri, cum ar fi masa sau distanța față de steaua gazdă.
Așadar, detectarea sau infirmarea vieții de pe o exoplanetă nu este atât de ușoară pe cât pare. Însă, o nouă generație de telescoape numită Plato promite să ofere și detalii despre compoziția atmosferei a acestor exoplanete.
Atmosfera exoplanetelor ne-ar putea indica prezența formelor de viață
O echipă de cercetători a realizat un studiu care sugerează că este nevoie de un cadru dinamic pentru detectarea vieții extraterestre, bazat pe schimbarea compoziției atmosferelor în funcție de anotimpuri. Studiul a fost publicat în „Astrophysical Journal Letters".
„Modelul se bazează pe sezoanele atmosferice specifice Pământului, care se schimbă pe măsură ce Pământul se rotește pe axa sa. De exemplu, în timpul verii, compoziția atmosferei emisferei nordice arată o creștere semnificativă a oxigenului și o scădere a dioxidului de carbon, din cauza dezvoltării plantelor", a declarat Stephanie Olson de la Universitatea California-Riverside, autorul principal al studiului.
De asemenea, Olson și colegii săi au mai descoperit că un alt indice care ar putea dezvălui dacă există forme de viață sau nu pe o anumită exoplanetă, ar putea fi spectroscopia.
Spectroscopia este o ramură a opticii care poate fi utilizată pentru a detecta fluctuația sezonieră a oxigenului atmosferic, a dioxidului de carbon și a metanului din exoplanetă.