Cercetătorii de la Texas A&M University au creat „rucsacuri" cu o greutate mai mică de 3 grame pentru insecte înăuntrul căruia se află un cip mic de computer care le va ajuta să se deplaseze acolo unde este nevoie. Astfel, de fiecare dată când este nevoie ca aceasta să-și schimbe direcția, sunt stimulate fie picioarele din partea dreaptă, fie cele din partea stângă.
„Insecta ar putea transporta mici camere video și microfoane care ar putea fi de mare valoare în colectarea informațiilor în locuri greu accesibile - fie că este vorba de resturi de construcție sau de infrastructură deteriorată", a declarat Hong Liang, coordonatorul cercetării.
Gândacii controlați cu ajutorul unui computer ți-ar putea salva viața
Mai exact, această tehnologie controlează insecta astfel încât aceasta să meargă în direcția indicată de cercetători. Cum e posibil? Ei bine, după cum știi gandacii au șase picioare - câte trei pe fiecare parte. Astfel, atunci când insecta merge, cele trei picioare de fiecare parte se mișcă în sincronizare unul cu celălalt. Prin urmare, un impuls către piciorul din mijloc stâng va face ca insecta să vireze la stânga.
În cadrul testelor efectuate pe gândaci, aproximativ 70% dintre aceștia au răspuns la comenzi. Cei implicați au afirmat că dacă tehnologia va fi îmbunătățită pe viitor, aceasta ar putea fi de mare folos în situații extrem de dificile. Principalul exemplu furnizat a fost cel al operațiunilor de salvare efectuate în medii mai puțin accesibile oamenilor.
„Gândacii pot face lucruri pe care un robot nu le poate face. Ei pot merge în locuri mici, pot simți mediul și pot scăpa foarte ușor de posibili prădători", a spus Hong Liang. „Din acest motiv, am vrut să găsim modalități de a lucra cu aceste insecte."