Oamenii de știință au realizat un studiu în cadrul căruia au analizat 1,7 milioane de oameni, arată că oamenii care trec printr-o operație de apendice au șanse cu 25% mai mici să dezvolte boala Parkinson. Care este explicația?
Apendicele este un fel de săculeț situat în prelungirea tubului intestinal, care se află între intestinul subțire și cel gros. Mai exact, în dreapta părții inferioare a abdomenului. Iar o analiză mai amănunțită a apendicelui arată că aceasta ar conține proteine toxice, numite alpha synuclein, proteine care ar fi fost descoperite și în creierul suferinzilor de Parkinson.
„Cercetările recente cu privire la cauza bolii Parkinson s-au centrat în jurul alfa-sinucleinei, o proteină găsită în tractul gastrointestinal în stadiile incipiente ale bolii Parkinson", a explicat fizicianul Mohammed Z. Sheriff de la Case Western Reserve University.
Așadar, cercetătorii au ajuns la concluzia că scoaterea apendicelui poate face ca nivelul de alfa-sinucleină să crească ceea ce ar declanșa boala Parkinson. Înainte de a ajunge la această concluzie, Sheriff a analizat datele a 488.190 de pacienți care au trecut printr-o operație de scoatere a apendicelui. Din aceștia, 4.470 au dezvoltat boala Parkinson. Când i-au comparat pe aceștia cu alți 177.230 de bolnavi de Parkinson care încă aveau apendicele.
Rezultatele au arătat că oamenii care au apendicele scos au șanse de trei ori mai mari să dezvolte boala Parkinson decât cei care încă au organul vestigial.
„Această cercetare arată o relație clară între apendice, sau scoaterea apendicelui, și boala Parkinson, dar este doar o asociere", a zis Sheriff. „Însă, este nevoie de cercetări adiționale pentru a confirma această conexiune și pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate".