„Obiectivul prelungirii stării de urgență pe tot teritoriul Spaniei”, a anunțat premierul Pedro Sánchez, „este de a reduce numărul cumulat de cazuri de coronavirus până la 25 la 100.000 de locuitori pe o perioadă de două săptămâni. Spania este la un pas de a depăși rata de infectare de 400, în timp ce Franța este deja la aproape 550 de cazuri confirmate la 100.000 de locuitori .
„Avem un drum lung înainte, va trebui să desfășurăm un exercițiu uriaș de rezistență”, a transmis Sanchez, potrivit El Pais. Premierul spaniol a mai spus că termenul de șase luni pentru starea de urgență se poate micșora în cazul în care cifrele bilanțului de coronavirus se vor îmbunătăți.
Măsura urmează să fie aplicată pe întreg teritoriul Spaniei și presupune, printre altele, restricții de circulație pe timp de noapte, între ora 23:00 și 6:00, interzicerea deplasărilor între regiunile autonome, cu excepția motivelor întemeiate - medicale, familiale, de muncă. Vor fi restricționate întâlnirile, adunările publice, care care duc la propagarea necontrolată a coronavirusului.
Decizia a fost luată într-o ședință extraordinară de guvern, convocată de premierul Pedro Sanchez, după consultări intense cu liderii regiunilor autonome din Spania.
Potrivit deciziei guvernamentale, va fi instituită starea de urgență mai întâi pentru 15 zile, însă guvernul de la Madrid vrea să ceară aprobarea Parlamentului pentru o prelungire timp de șase luni, până în aprilie 2021.
O altă diferență între acum și primul val, cu starea de urgență impusă în martie, este că guvernul își clarifică durata de la început și dorește ca măsura - care va fi inițial stabilită pentru 15 zile - să rămână în vigoare până pe 9 mai 2021. Toate regiunile vor prelungirea stării de urgență pentru a stăpâni rata de infectare necontrolată. Ei au transmis că este nevoie de aceste măsuri pentru a încetini cel de-al doilea val de pandemie din Spania cât mai repede posibil și pentru a ajunge la Crăciun cu cifre mult mai bine controlate ale epidemiei COVID-19.
Rata de infectare în Spania a ajuns la 548,6, numărul total de cazuri a crescut, până duminică, la 1.046.132, dintre care 34.752, cifre apropiate de cele raportate de Franța, potrivit Centrului European al Controlului Bolilor (ECDC). Aici, până duminică, numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus a ajuns la 1.086.497, dintre care 34.645 de decese.
Franța a înregistrat din nou un numar record de infectari in ultimele 24 de ore, peste 45.000. În numai 24 de ore, până duminică, au fost confirmate 52.010 de cazuri - un nou record, și 116 decese. Rata incidenţei, adică numărul de cazuri confirmate la 100.000 de locuitori a crescut cu peste 40% în ultima săptămână şi s-a ajuns deja la o rată de 548,6.
Restricțiile au intrat în vigoare în Franța de la prima oră a zilei de sâmbătă. Guvernul a impus noi restricții pe fondul creșterii infectărilor și dorește prelungirea acestora până în primăvara anului viitor, până în luna aprilie. Francezii au protestat sâmbătă pe străzile Parisului împotriva restricțiilor dure impuse din nou de Cabinetul Castex.