Numai în ultimele 24 de ore, Spania a raportat 3.632 de cazuri confirmate, dintre care 5 decese. Până miercuri după-amiază, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 373.692, dintre care 28.581 au murit, potrivit datelor centralizate de Worldometers. În ultimele trei săptămâni, din 18 iulie, Spania se găsește pe un trend ascendent al infectărilor COVID-19, înregistrând peste 1.000-2.000 de cazuri zilnic, potrivit situației COVID-19 la nivel global.
La începutul săptămânii, pe 10 august, Spania a comunicat o medie de 4.923 de noi cazuri zilnice în ultimele şapte zile, adică mai mult decât Franţa, Regatul Unit, Germania şi Italia împreună, potrivit unui calcul al AFP realizat din surse oficiale, scrie Mediafax.ro.
Cu 323.000 de cazuri, era prima ţară din Europa Occidentală, a 11-a din lume, fiind înaintea vecinilor săi cu 108 de cazuri la 100.000 de locuitori faţă de 28 în Franţa, 18 în Regatul Unit, 13 în Germania şi 8 în Italia.
Multe ţări europene au început să impună carantina celor care revin din Spania. Germania a extins marţi avertismentele contra turiştilor din Spania, clasând Madrid şi Ţara bascilor drept zone de risc.
Este o situaţie "critică, suntem în punctul în care lucrurile se pot ameliora sau se pot înrăutăţi (...) acest lucru implicând să facem tot posibilul şi să încercăm să stopăm focarele înainte de a se agrava", a declarat pentru AFP Salvador Maci, profesor la Universitatea din Bacelona.
Spania a înregistrat peste 500 de focare de infectare de la primul val şi cunoaşte cea mai mare răspândire comunitară. Această transmitere "nu poate fi controlată perfect, dar se atenuează progresiv", a asigurat luni epidemiologul şef al Ministerului Sănătăţii, Fernando Simon.
La două săptămâni de la redeschiderea granițelor, Spania închidea două localități din cauza creșterii rapide a numărului de infectări - în Galiția și Catalonia. Guvernul din Catalonia a reimpus carantina pe 4 iulie, după izbucnirea unui focar de coronavirus în rândul sezonierilor. O regiune agricolă, Segria, din Catalonia, de aproape 210.000 de persoane, a fost plasată în carantină din cauza numărului mare de contaminări. Pe 5 iulie, peste 70.000 de persoane din regiunea Galiția au fost plasate in carantina. În acea perioadă , Spania se afla pe locul șase în topul statelor cel mai afectate de pandemie, cu aproape 300.000 de infectări și mai mult de 28.000 de decese din cauza COVID-19.
Spania a pus capăt pe 21 iunie celei mai stricte izolări din lume, în timpul căreia populaţia a fost obligată să rămână la domiciliu mai multe săptămâni. La această dată, autorităţile înregistrau 238 de noi cazuri pe zi şi o medie de 8 cazuri la 100.000 de locuitori, departe de statistica de la mijlocul lui iulie.
Guvernul îşi apără măsurile adoptate, amintind că aceste cazuru cresc pe măsură ce testele se multiplică (aproape 7,5 milioane în total, 407.000 săptămâna trecut) faţă de mai mult de jumătate dintre noile cazuri sunt asimptomatice. Spitalele sunt departe de a fi copleşite şi "mortalitatea a scăzut mult", a subliniat luni dr. Simon.
De altfel, Spania înregistra 950 de morţi pe zi în timpul vârfului primului val, faţă de 253 în total de la sfârşitul perioadei de izolare, 21 iunie, bilanţul ajungând la 28.576 de decese.