„Documentul prezentat de dânsa referitor la faptul că este confirmată ca şi medic rezident este fals, acest lucru putându-se verifica şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii la secţiunea rezidenţiat.ms.ro, în sensul că această persoană nu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezidenţiat, nu a fost confirmată niciodată ca şi medic rezident şi, pe de altă parte, ea nu a avut niciodată niciun contract încheiat cu un spital plătitor, pentru că medicii rezidenţi, în momentul în care intră în rezidenţiat, încheie un contract de muncă pe perioadă determinată cu un spital plătitor. Din discuţiile pe care le-am avut cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, diploma de licenţă pe care doamna a prezentat-o este de asemenea falsă”, a arătat ministrul, într-o declaraţie de presă.
„Am în faţă contractul de voluntariat încheiat de doamna Bîrsan cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, în 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic care probabil nu ştia că în 2014, 24 iunie, a fost aprobată o lege, 78, care reglementează activitatea de voluntariat în România. (...) Am declarat public că în sistemul public de sănătate nu pot fi angajaţi medici falşi. Îmi susţin această afirmaţie, bazată pe ordinul 869/2015 care prevede ca la înscrierea pentru concurs, un medic trebuie să facă o cerere, să depună o copie certificată după diploma de licenţă, o copie a certificatului de membru a organizaţiei profesioanle cu viza în curs, o dovadă că nu a fost sancţionat, în profesia efectuată, un cazier judiciar, un certificat medical, o copie a actului de identitate”, a spus Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor depune plângere penală pe numele femeii, deoarece, potrivit Sorinei Pintea, diploma de studii pe care aceasta a depus-o la dosar este, de asemenea, falsă.
Totodată, ministrul Sănătăţii a reiterat ideea potrivit căreia un medic este angajat în spitalele publice conform regulamentului, în cazul de la Spitalul de Urgenţă Ilfov fiind vorba, de fapt, de un contract de voluntariat.
Săptămâna trecută, în plin scandal iscat de descoperirea italianului impostor care s-a dat drept medic și a operat la mai multe clinici private din București, Sorina Pintea a ținut să atragă atenția asupra faptului că în sistemul public nu se poate întâmpla așa ceva.
„Clinicile private nu sunt conştiente de ceea ce trebuie să facă, adică să presteze servicii de calitate şi în siguranţă pacienţilor. Vă asigur că în sistemul public aşa ceva nu se poate întâmpla”, a susținut Pintea pe 6 februarie.
Întrebată atunci dacă mai există şi alte cazuri similare, ea a spus că nu are în toate datele.
Libertatea a dezvăluit marți că Raluca Daniela Bîrsan activează de zece ani la secția de Ginecologie a Spitalului Județean Ilfov, în baza unui contract de „voluntar cu activitate medicală”, fără parafă de la DSP şi fără niciun aviz de la Colegiul Medicilor.