Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu atrage atenția, într-un articol de opinie publicat pe corectnews.com, asupra unui scandal uriaș care stă să explodeze. Rosca Stănescu explică pericolul care pândește piața media din România:
"În esență, în spatele lui Teszari Zoltan, un personaj de o discreție ieșită din comun, un om probabil introvertit, se află capitalul pus la dispoziție de Viktor Orban al Ungariei, care, din prea mult patriotism, care uneori dă pe afară, încearcă să își creeze acces și în România și în alte state în care trăiesc maghiari la cele mai importante pârghii de comandă. Iar una dintre acestea înseamnă media și, din acest punct de vedere, Teszari dispune în prezent de două televiziuni, Digi TV fiind cea mai relevantă.
Probleme grave pentru RCS-RDS. Presa internatională face multiple acuzații, inclusiv de contabilitate îndoielnică
În al doilea rând, obiectivul lui Teszari a fost să obțină acces la sistemul de comunicații. Așadar a doua pârghie pe care o utilizează este sistemul de distribuție la nivel național a canalelor de televiziune. Unde, treptat, Teszari a obținut pâinea și cuțitul. Și, în fine, un al treilea obiectiv pe care se ambiționează să-l atingă este, pe lângă propria rețea telefonică, rețeaua națională. În acest scop, se produce în prezent asaltul pe cale de finalizare asupra Telekom. Dacă Teszari pune mâna pe Telekom, fostul Romtelecom, obiectivul său va fi finalizat. Dar acest monopol pe cale să se înfiripe, desfășurat cel mai adesea pe calea concurenței neloiale, înseamnă un atac violent la ceea ce numim siguranța națională a statului. Tocmai de aceea SRI și CSAT sunt invitate să deschidă ochii și să facă acum ceea ce au refuzat să facă până în prezent. Și dacă ar fi doar atât, ar fi bine. Atenție mare însă: la acest capitol, în această speță, în spatele lui Viktor Orban se află un alt personaj. Și mai important. Ne aflăm în prezența unei afaceri tip Matrioșka. Știți cine este adevăratul personaj din umbră? Nici Teszari Zoltan și nici măcar Viktor Orban. Este însuși Vladimir Putin. Ceea ce înseamnă că România se confruntă cu o provocare majoră. Vreți detalii? Citiți cu lupa dezvăluirea AICI", mai scrie Roșca Stănescu.
Anchetă bombă despre braconajul comercial pus la cale de miliardarul Teszari Zoltan de la Digi și săgeata sa Adrian Tomșa
Este anchetă uriașă despre braconajul comercial la adresa Telekom România pus la cale de miliardarul Teszari Zoltan, proprietarul RCS-RDS/Digi, și Adrian Tomșa, săgeata sa, proprietarul din acte al trustului media care controlează Prima TV.
Cei doi au creat din 2017 un „Digi mic” cu care își desăvârșesc și consolidează monopolul avut deja prin Digi. Prin tridentul șantajului compus din cele 3 brațe: rețea de cablu, trust media și controlul drepturilor sportive ale celor mai importante evenimente, Teszari atacă cu banii primiți în 2022 (peste 600 de milioane) de la un acolit de-al lui Viktor Orban, partenerul lui Putin, nu mai puțin de două piețe strategice din zona de telecom: Spania și România.
Într-un comunicat de presă, Adrian Tomșa anunța, cu litere de-o șchioapă, că, prin achiziția Telekom România Mobile Communications, vrea "să construiască și să consolideze un brand puternic, 100% românesc, dedicat exclusiv clienților autohtoni".
"Menținerea companiei Telekom România Mobile Communications ca jucător distinct în piață, fără a fi absorbită de niciunul dintre celelalte grupuri de telecomunicații prezente pe piața românească, va permite conservarea unui mediu de piață competitiv, în beneficiul tuturor utilizatorilor din România", spune Adrian Tomșa.
Care sunt, însă, intențiile?
Un cal troian ascuns într-un alt cal troian
OTE, companie din Grecia si Deutsche Telekom, a semnat un acord cu Clever Media pentru achiziționarea operațiunilor Telekom România Mobile.
“Acordul ar fi sub forma unui SPA – share purchase agreement (acord de vânzare a acţiunilor), dar entitatea care a semnat cu DT şi OTE ar putea fi alta decât Clever Media Network, cea mai cunoscută firmă din grup, cu care este asociat numele lui Tomşa. A fost creat probabil un SPV, un special purpose vehicle, o entitate specială pentru acest acord”, afirmă o sursă din piaţă citată de ziardecluj.ro.
“Tranzacţia nu s-a semnat cel mai probabil prin Clever, dar grupul a fost implicat în toate discuţiile. Entitatea poate fi o firmă din România sau un offshore din Cipru, este un detaliu mai puţin important”, notează, într-un articol, Ziarul Financiar.
Potrivit ziardecluj.ro, Adrian Tomşa ar fi obţinut promisiuni de finanţare de la mai mulţi investitori locali (se vehiculeaza numele unui om de afaceri ce a fost actionar in RDS-RCS si numele unei banci), împreună cu care ar fi reuşit să convingă DT şi OTE că ar fi capabili să susţină o tranzacţie de 100-110 mil. euro, cât ar putea costa operaţiunile Telekom România Mobile (TKRM), luând în calcul o evaluare tipică pentru această industrie – un multiplu de 5 – 6 aplicat profitului operaţional raportat de operator.
Clever Media, care deține postul Prima și alte surate tv fără importanță, dar și drepturile de televizare ale meciurilor de Superligă, nu este altceva decât compania săgeată a lui Zoltan Teszari, bossul Digi, care de câțiva ani pune la cale o operațiune de consolidare nu a unui monopol, că deja îl deține, ci de distrugere a altor actori din piață: Vodafone și Orange.
Dorința ”Calului Troian”, Adrian Tomșa, de a cumpăra Telekom este de fapt obiectivul mai amplu al Rusiei de a capusa indirect Europa, de aceasta data cu banii lui Viktor Orban, premierul Ungariei, dați lui Teszari intr-un anumit context, pentru ca el sa penetreze una din zonele sensibile și strategice ale României, zona de telecom, fapt care ar trebui să îngrijoreze la nivel maxim CSAT, fiindcă discutăm de o zonă strategică de maximă importanță mai ales în contextual regional actual.
Orange și Vodafone
Orange și Vodafone sunt companiile care se confundă cu procesul de democratizare și europenizare al României, în sensul că aceste două reputate companii din Occident au adus în România, în vremuri confuze, primele standarde de etică financiară, primele programe de responsabilitate socială, investind sute de milioane de euro în infrastructură, în niște vremuri în care România se milogea la FMI pentru o tranșă de subzistență de 50 de milioane de dolari.
Zoli
Teszari Zoltan, patronul direct al DIGI (detine 60 la suta din grupul de telecom) si indirect al Clever Media este omul jocului, al strategiei, dar cât mai din umbră.
Digi
Digi este Ryan Air-ul de success al industriei telecom, dacă ar fi să-l portretizăm într-un mod mai simplu. Inițial, a fost un merging intre TVS, o mica firma din Brasov si RDS, o firma mica de cablu din Oradea, semințele care au creat mai apoi Digi și nebunia aparent inovativă a unui orădean de etnie maghiară, Zoltan Teszari – un băiat despre care v-am aratat mai sus ca are probleme psihologice aparte care l-au făcut mereu să stea de-o parte de lumina reflectoarelor, motiv pentru care în presa de business pupincuristă a fost numit adeseori pentru show “miliardarul fără chip”.
Chiar dacă ”fără chip”, Teszari a avut o prezență foarte consistentă și rapidă în piața de la finele anilor ‘90 din industria telecom, anii ăia confuzi în care nu exista procuratură, garda financiară, iar instituțiile de forță erau niște glume.
Speculând birocrația comercială și juridică a lui Orange și Vodafone, Teszari a observat că in industria de cablu există un potential incredibil de achiziții din rândul actorilor mici care-și dezvoltaseră imediat după revoluție, companii minuscule de cablu, de cartier ca să zicem așa, profitând de teribila foame a unui popor ce nu a văzut la televizor nimic timp de 30 de ani.
În timp ce Orange și Vodafone erau ocupați cu investiții în rețele și operau cu cuvinte necunoscute pentru români precum ”due dilligence”, ba aveau și contracte pompoase de 150 de pagini, Teszari mergea peste fiecare patronaș din fiecare cartier al municipiilor reședință de județ și-i cumpăra cu fulgi cu tot, cu o grămadă de cash pe masa, adeseori la negru, și în baza unor contracte de maximum 2 pagini, simple, ca să nu se sperie guvizii.
Bine, nu mergea chiar el, fiindcă lui Teszari îi repugnă orice contact cu ființele umane, îl trimitea la înaintare pe sluga sa, Adrian Tomșa, la acea vreme un tip oarecare, dar cu mare disponibilitate de a asculta ordinele noului său patron.
Achizițiile organice, făcute cu răbdare, dar și extrem de rapid, l-au adus pe Teszari în postura de actor neașteptat și important al industriei de telecom, care începea deja să se diversifice și să evolueze tehnologic. De la cablu și telefonie fixă, la internet fix, celulare și date fixe și carismaticul 3G.
Intrarea în piață la modul efectiv s-a întâmplat printr-o campanie de marketing extrem de agresivă prin care în cel mai deșănțat mod și fără nicio reacție, a fost promovat la nivel national pe radio și televiziuni, dumping-ul la modul cel mai nerușinat posibil.
De-a lungul a 16 de ani, Digi a inundat piața cu oferte mai mult sau mai puțin mascate de dumping care nu aveau cum să aibă sustenabilitate financiară.
Teszari a acaparat piață făcând dumping, dar susținând aceste pierderi cu TIR-uri de împrumuturi făcute la bancile externe sau interne.
Nu putem uita, sub nicio formă, episodul carotării încrederii românilor în momentul listării Digi la bursă, considerata o frauda de proportii trecuta cu vederea de ASF.
Dă-i lui Zoli un deget, că îți taie mâna și te șantajează cu ea
Profitând de un stat slab, de guverne corupte și sensibile la șpăgi, de un Consiliu al Concurenței mai lălâu ca apa de ploaie, Teszari a început să intre, încetul cu încetul și în alte industrii. Gest care în alte țări este sancționat drastic de autoritățile de reglementare în domeniu.
A început cu industria media, unde a dezvoltat o salbă de produse de genul Digi 24, Digi FM, apoi a intrat abrupt pe piața drepturilor de televizare, însă nu direct, ci șantajându-l financiar pe omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, fostul patron al CFR Cluj, care avusese proasta inspiratie sa le cumpere folosind un off-shore ca paravan si expunandu-se financiar.
Teszari era deja la apogeul forței sale de dominație ca patron al Digi. Făcea o grămadă de bani din telecom și controla piața de cablu. Crease aparent cel mai spălat trust de presă, asta la sugestia SRI, care dorea o alternativa la “toxica” Antena 3, și controla cea mai mare bucurie a românilor: fotbalul.
În plus, când SRI-ul nu observase, Teszari își plantase, încă din 1999, firma Digi în Ungaria, controlând în acest fel și comunicațiile și consumul media al românilor de acolo.
Și atunci, pe neașteptate, pe Teszari l-a trăznit DNA-ul, distrugându-i pentru multă vreme eșafodajul de anonimitate, dar anulându-i și controlul total asupra Digi, mai notează ziardecluj.ro. Scandalul cu DNA si acuzatiile de coruptie l-au expus si l-au lovit acolo unde e cel mai sensibil: la imaginea sa. Miliardarul fara chip care nu aparuse niciodata in presa era acum pe toate televizoarele.
În fapt, niciodată intenția cuplului Tomșa-Teszari nu a fost să creeze un trust de presă adevărat
Teszari a creat o salbă de televiziuni – de business, de agricultură, de știri sau generaliste, tocmai pentru a putea, cu noul trust Clever Media, să-și căpușeze propria firmă și anume RCS-RDS. Ba chiar să și șantajeze concurența.
Argumentul căpușării și, în același timp, spada șantajului sunt drepturile sportive pentru SuperLigă, pe care Tomșa le-a achiziționat tot finanțat indirect de Teszari. Pentru că la situația financiară proastă pe care o avea societatea in trecut, este imposibil să creadă cineva normal la cap că Tomșa ar fi avut bani să liciteze.
Jocul malefic imaginat de Teszari este foarte complicat, dar extrem de eficient. În relația cu RCS-RDS/Digi el are argumentul, puternic în fața celorlalți acționari, că Clever Media, în calitate de proprietar al drepturilor sportive, trebuie să primească bani pentru ca și firma de cablu prin extensiile sale Digi 1, 2, 3, 4, să aibă fotbal de difuzat. Sau alte transmisiuni. Astfel încât, milioane de euro din banii companiei, deci și ai Securității, se duc spre Clever Media.
Această căpușăreală mai este dublată de una, pentru că patronul practic este același, chiar dacă nu în scripte: toate canalele Clever au regim și poziții preferențiale în grila Digi.