„Testarea se va face doar pentru cazurile simptomatice. Atunci când într-o clasă apare un caz, o îmbolnăvire, se va face testare. Am înțeles că ne întrebăm de ce se face testarea. Testarea se face pentru ca în situația în care toți elevii din clasă, cu excepția celui confirmat, sunt testați negativ școala să se poată derula în continuare cu prezență fizică. La apariția unui al doilea caz, sigur că vor intra în online toți sau există și această ipoteză pe care o luăm în considerare, de a permite accesul celor care sunt vaccinați, accesul cu prezență fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu la un post TV.
Potrivit declarațiilor ministrului, o altă ipoteză luată în calcul este de a le permite celor vaccinați să participe în continuare la cursuri cu prezență fizică. Există o categorie de elevi care ar putea merge fizic la școală și peste rata de infectare de șase la mie de locuitori.
„Şcoala nu ar trece integral în online. Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de faţă este propus ca preşcolarii – e vorba de creşe şi grădiniţe – să poată funcţiona în continuare. Este avansată ipoteza. Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuţie şi va fi finalizat acest proces în perioada 1-3 septembrie, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea anului şcolar”, a precizat ministrul.
În plus, oficialul a explicat că sunt pregătite formulare prin care se va solicita acordul părinţilor privind vaccinarea copiilor de peste 12 ani.
„Va fi un coordonator pe fiecare școală, care prin intermediul diriginților va lua legătura cu părinții. Pregătim formulare prin care solicităm acordul cu privire la vaccinarea copiilor. Formularele se vor distribui la începerea școlii. Aceste persoane desemnate la nivelul fiecărei școli vor lua legătura cu diriginții și vor stabili o cale de comunicare – fizic, online sau combinat”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a anunţat că purtarea măştii de protecţie în şcoală, în spaţiile interioare, va fi obligatorie cu excepţia orelor de educaţie fizică derulate în interior, cu condiţia ca în localitate rata de infectare să fie sub 2 la mie. În localităţile cu indici de infectare de peste 2 la mie orele de sport vor putea fi organizate doar în spaţii exterioare.