Cele mai mici rate ale şomajului s-au înregistrat în Cehia (2,4%) şi Polonia (3%). La polul opus, cel mai ridicat șomaj a fost înregistrat în Spania (14,5%).
Datele Eurostat arată că în România rata șomajului a crescut de la 4,8% în aprilie, la 5,2% în mai. În zona euro, rata şomajului a crescut la 7,4%, de la 7,3% în luna precedentă.
Eurostat precizează însă că modul său de calcul nu permite cuantificarea deplină a consecinţelor măsurilor de carantină asupra pieţei muncii. Criteriul utilizat este cel al Biroului Internaţional al Muncii. Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. Însă, chiar dacă începând din luna martie s-a înregistrat o creştere puternică a solicitărilor pentru acordarea de indemnizaţii de şomaj, o parte importantă din persoanele înscrise la oficiile pentru şomeri nu mai pot fi consideraţi că sunt în căutare activă a unui loc de muncă. "Această situaţie conduce la discrepanţe între numărul de şomeri înregistrat la oficiile de muncă şi cel măsurat conform definiţiei BIM", explică Eurostat, citat de Agerpres.