Potrivit Laurei Camelia Vîlsan, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, instituţie în structura căreia se află Centrul de la Tălmaciu, agresorul a rupt perdelele din spaţiul comun şi a încercat spargerea unui geam, în jurul orei 10 dimineaţa, în Pavilionul I, unde sunt internaţi 44 de bărbaţi.
„Tânărul, în vârstă de 21 de ani, avea o fixaţie cu spargerea geamurilor. Personalul de serviciu a încercat liniștirea beneficiarului, însă acesta s-a smuls din mâna infirmierei, lovind-o și s-a năpustit asupra beneficiarului, victimă, în vârstă de 32 de ani, scoțându-i ochii”, spune Laura Camelia Vîlsan.
Evenimentul s-a produs rapid, conform declarațiilor infirmierilor de serviciu și ale asistentului medical.
Potrivit aceleiaşi surse, după acordarea primului ajutor de către asistentul medical de serviciu, a fost solicitat serviciul de urgență 112 sosind la fața locului prima ambulanță pentru transportarea rănitului S. V. la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar a doua ambulanță împreună cu un echipaj de poliție, pentru transportarea beneficiarului D.M. la Spitalul de Psihiatrie ”Gheorghe Preda” Sibiu.
În momentul de față, ambii beneficiari sunt internați, victima la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar agresorul la Spitalul de Psihiatrie ”Gheorghe Preda” Sibiu.
Anchetă în cadrul Centrului
Directorul general a solicitat ieri directorului CRRN Tălmaciu demararea unei anchete interne în cadrul Centrului, întocmirea și transmiterea unui raport cu privire la cele petrecute. De asemenea, a dispus astăzi deplasarea unei echipe de specialiști ai instituției în vederea evaluării stării de fapt, a respectării procedurilor și standardelor de calitate.
„Comisia internă a concluzionat următoarele: beneficiarul D.M, diagnosticat cu retard mintal ușor cu tulburări de comportament și elemente psihotice, reprezintă un pericol major atât pentru ceilalți beneficiari cât și pentru angajații centrului, aceștia din urmă fiind puși în imposibilitatea de a evita evenimentul relatat din cauza repeziciunii cu care a acționat bolnavul psihic. Având în vedere că beneficiarul S.V., diagnosticat cu retard mintal profund cu tulburări majore de comportament (agresivitate, ingerare de obiecte-haine, iarbă etc), precum și faptul că Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Tălmaciu nu este adaptat nevoilor actuale ale acestuia, comisia propune mutarea beneficiarului într-o instituție adaptată handicapului (Spitalul de Psihiatrie Sibiu). În ceea ce privește victima, după îmbunătățirea stării de sănătate a acestuia, directorul general va efectua demersurile necesare pentru identificarea unei soluții, care să corespundă cel mai bine nevoilor actuale ale victimei din perspectiva respectării drepturilor sale fundamentale, conform standardelor minime și prevederilor legale în materie„, spune directorul DGASPC Sibiu.