Un cuplu de tineri turiști a fost salvat de pe munte, din zăpadă, de salvamontiștii din Neamț. Aceștia au sunat la numărul de urgență și au cerut ajutor după ce s-au rătăcit. Salvamontiștii au relatat că cei doi erau echipați complet necorespunzător pentru vremea de afară, epuizați și speriați, aproape înghețați. Operațiunea de salvare a avut loc cu câteva ore înainte de Slujba de Înviere.
Șeful Salvamontului din Neamț - Raul Papalicef, care a participat la operațiunea de salvare, a povestit șocul pe care l-au trăit el și ceilalți salvatori când i-au găsit pe cei doi tineri. Aceștia erau îmbrăcați în colanți cu gleznele goale, îmbrățișați și abia mai puteau vorbi, a menționat șeful Salvamont Neamț.
„După Hegel instinctul reprezintă o gândire inconștientă, lipsită de reflecție. Această gândire în actul creației a programat procesele care asigura supraviețuirea, reproducerea și bineînțeles dezvoltarea speciilor. Cel mai puternic instinct uman ar trebuie să fie instinctual de autoconservare. Spun ar trebui, fiindcă o dată cu evoluția tehnologică acest instinct pare că se pierde. (...)
Doi tineri epuizați , uzi și înghețați în zona Vf. Toaca. Convorbirea și datele ușor confuze … au urcat din Durău și vor să coboare tot acolo dar nu mai sunt în stare , n-au cazare în Durău și ar vrea să ajungă în noaptea asta la Piatra Neamț mă duc cu gândul că temperature corpului scade rapid , că până la lașarea întunericului nu mai este mult și trebuie să intervenim rapid pentru a evita ,…o noapte foarte lungă.
Ce a urmat a fost doar rutina , nimic specataculos , nimic din parfumul și trăirile operațiunilor pe muchie de cuțit. Redirecționarea grupului spre Vf. Lespezi și Cabana Dochia , mobilizarea echipei care asigură intervenția în zona înaltă, comunicații radio , echipare și procedura de prevenire a hipotermiei etc.
Undeva în zona Lespezi au fost găsiți. Uzi, înghețați, tinandu-se în brațe pentru a-și pastra macar ultimele senzații de căldură. Cât privește echipamentul cu care voiau să supraviețuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri asta într-adevar ne-a șocat. (...)
Au plecat din Durău pe la prânz trecând prin fata bazei salvamont fară să se informeze. (...) Au urcat în 7 ore, șapte ore de chin , șapte ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic . În final au luat o singura decizie înțeleaptă . Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească și să se mai miște”, a transmis șeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef.