Potrivit unor estimări ale experților companiei, anulările zborurilor ar putea însemna o pierdere de 132 de milioane de euro pentru compania aeriană low-cost maghiară, scrie publicația ungară HVG care citează cotidianul italian Corriere.
Compania aeriană maghiară „încearcă să evalueze amploarea impactului asupra flotei, care, conform primelor estimări, ar putea duce la o reducere cu 10% a capacității (adică a numărului de locuri disponibile pentru vânzare)” în perioada cuprinsă între octombrie 2023 și martie 2024.
Conform planificării pentru perioada de șase luni afectată, Wizz Air oferă 19 milioane de locuri la peste 85 de mii de zboruri.
Și mai grav este că multe alte companii aeriene pot fi puternic afectate, inclusiv Volaris, Spirit Airlines, Indigo, Turkish Airlines, Sichuan, Air China și Lufthansa, deoarece operează multe avioane echipate cu astfel de motoare.
Motoarele American Pratt & Whitney cu care sunt dotate aeronavelor Airbus A320neo și A321neo au intrat sub controlul autorităților de siguranță aeriană după ce s-au descoperit fisuri microscopice în unele dintre turbinele de înaltă presiune. Compania a informat că 600-700 dintre cele aproximativ 3.000 de motoare aflate în circulație vor trebui inspectate între 2023 și 2026.
Wizz Air a confirmat într-o notă către investitori că a fost informată de producător că „motoarele vor fi inspectate pe tot parcursul anului 2023 și în 2024 și apoi scoase din avion”. Aceasta înseamnă că unele dintre avioane nu pot decola în acest timp.
84 de Airbus A320neo și A321neo din flota Wizz Air au motoare Pratt & Whitney GTF, ceea ce reprezintă o parte semnificativă din flota de 185 de aeronave.
Hvg.hu a raportat anterior că Wizz Air a fost forțată să anuleze zboruri din cauza problemelor cu motorul, chiar dacă a fost un interval de timp mult mai restrâns.