La începutul săptămânii, compania OMV Petrom, deţinătoarea celei mai extinse reţele de benzinării de la noi, a majorat cu 4 bani pe litru preţurile carburanţilor la pompă, scrie desteptarea.ro.
Explicaţia ar fi creşterea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere, ca urmare a ravagiilor produse de uraganul Harvey. Fenomenul meteo extrem a oprit un sfert din capacitatea de rafinare a Statelor Unite, fapt ce a consu la creşterea preţului benzinei cu 10% numai într-o singură zi.
Prin urmare, SUA au majorat cantitatea de carburanţi produşi în rafinăriile europene, punând astfel presiune pe piaţa UE, deci inclusiv pe cea din România.
La benzinăriile OMV Petrom din Bacău, motorina obişnuită se vinde cu 4,60 lei litrul, iar benzina de 95, cu 4,65 de lei/litru.
Prea mari diferenţe nu sunt faţă de prima zi a lunii ianuarie (când s-a decis scăderea TVA de la 20 la 19 la sută, și eliminarea suprataxei de 7 eurocenți pe litru). Atunci, un litru de benzină Standard ’95 costa 4,78 de lei, iar unul de motorină, 4,75 lei.
Specialiştii estimează că aceste scumpiri sunt doar începutul unei serii de majorări de preţuri la pompă.
Cresc accizele
Reamintim că, începând cu jumătatea lunii septembrie, șoferii vor plăti mai mult pe benzină sau motorină, ca urmare a creșterii accizelor.
Mai multe dintre propunerile de modificare a Codului fiscal, prezentate la finalul lunii iunie în noul program de guvernare, sunt incluse în Ordonanța Guvernului nr. 25/2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 706 din 31 august 2017, scrie avocatnet.ro.
Astfel, acciza la benzină va crește de la 1.656,36 lei pe mia de litri la 2.035,40 lei pe mia de litri, iar cea la motorină de la 1.518,04 lei pe mia de litri la 1.897,08 lei pe mia de litri.
Potrivit actului normativ publicat în Monitorul Oficial, accizele pentru benzină și motorină vor crește gradual, în două etapte, cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, și cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017. De altfel, aceste niveluri vor fi valabile până în 2022, inclusiv.
Conform inițiatorilor, nivelurile actuale ale accizelor practicate în România sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislația europeană, motiv pentru care țara noastră a înregistrat în luna iulie 2017 cel mai mic preț al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană și al treilea cel mai mic preț pentru motorină, după Luxemburg și Bulgaria.
"Dacă România are cel mai mic preț din Uniunea Europeană al benzinei cu taxe, când vine vorba de prețul benzinei fără taxe România este pe locul 15 în Uniunea Europeană", justificau inițiatorii creșterea accizelor, care va duce la scumpirea litrului de benzină și motorină.