Anamaria Nedelcu a fost arestată pe 13 aprilie, în urmă unei decizii luată de un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, cu toate că procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel nu solicitaseră acest lucru, după ce autoritățile din Canada au cerut extrădarea ei, fiind acuzată de răpire internațională de minori și încălcare a ordinului de custodie pentru că în anul 2014 a decis să plece din Canada alături de unul dintre copii săi minori, deși pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui. Femeia a fost eliberată opt zile mai târziu de Înalta Curte de Casație și Justiție
Potrivit articolului 43 din legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, "după identificare, procurorul general competent sesizează de îndată Curtea de Apel competentă, pentru a aprecia asupra luării măsurii arestării provizorii în vederea extrădării a persoanei extrădabile și continuarea procedurii judiciare de soluționare a cererii de extrădare".
Anamaria Nedelcu a locuit în Canada până în 2014 când a decis să plece alături de unul dintre copii săi minori, deși pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui. După plecare, tatăl copilului a făcut plângere penală iar acum femeia este urmărită penal pentru răpire și încălcarea unui ordin comun de custodie, fapte pentru care, în Canada, riscă până la 10 ani de închisoare.
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a precizat că magistratul care a dispus arestarea nu a încălcat legea. „Nu aș vrea să fac comentarii cu privire la decizia unui judecător independent. Sigur, este așa cum ați remarcat, deloc uzual dar nu este ceva care nu e permis de lege”, a declarat Raluca Prună.