Insolventa Complexului Energetic Hunedoara pare inevitabila. Mai nou, pe lista creditorilor care au deschis dosar de insolventa la Tribunalul Hunedoara s-a inscris si casa de avocatura Bostina si Asociatii. Noile cereri se adauga la alte trei dosare de insolventa inregistrate in acest an.
În lipsa oricarui plan de restructurare si eficientizare, cu un management neprofesionist, din cauza unor contracte de achizitie de carbune din import pagubitoare, CE Hunedoara a ajuns, in doar trei ani, la pierderi de 1 miliard de lei si datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat, scrie Hotnews.ro.
In ciuda situatiei extrem de dificile in care se afla CE Hunedoara si a numeroaselor cereri de intrare in insolventa, companie cu peste 6.500 de angajati, premierul Victor Ponta si ministrul energiei Andrei Gerea evita orice dezbatere publica legata de acest subiect. Pentru CEH, insolventa inseamna direct faliment.
CEH Hunedoara opreşte concedierile pentru că nu are bani pentru salarii compensatorii
Un număr de 540 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), majoritatea personal TESA, ar trebui concediaţi, însă disponibilizările sunt amânate din lipsă de fonduri.
Fiecare dintre salariaţii aflaţi pe lista neagră ar trebui să beneficieze de la 3 până la 12 salarii brute lunare, pe companie. Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, luni, 4 mai:
"Nu sunt suficiente fonduri la nivel de CEH pentru a acoperi prevederile din contractul colectiv de muncă. Persoanele concediate beneficiază de trei până la 12 salarii brute lunare pe companie la nivelul din anul 2014, însă în acest moment CEH nu are fondurile necesare. Ar trebui ca aceste persoane să plece cât mai repede pentru a se elimina din cheltuieli. Poate când CEH va intra în posesia ajutorului de stat se va întâmpla şi acest lucru", a mai declarat Nica.
Fiecare din persoanele concediate beneficiază de sume cuprinse între 9.600 şi 38.400 de lei, potrivit contractului colectiv de muncă.
Potrivit liderului sindical, CEH se află într-un moment de impas, iar în 22 mai Sindicatul Muntele organizează la Petroşani un miting pentru a atrage atenţia asupra situaţiei.
"La miting vor participa mii de oameni, nu doar mineri sau energeticieni, ci şi pensionari sau membri ai familiilor care trăiesc din salariile încasate de la CEH", a mai spus Petre Nica.
Import de cărbune când minele din România sunt pline de huilă
Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in septembrie 2012 in urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) si Electrocentrale Paroseni. In februarie 2013, compania nou infiintata a fuzionat cu Societatea Nationala a Huilei (CNH).
De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate doar patru mine din sapte cate detinea. Ideea a fost sa fie preluata partea viabila din minerit si comasata cu partea de producere a energiei. Astfel, activele asa-zis viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse in Complexul Energetic Hunedoara. Celelate, adica minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, trecand in acest scop la SN Inchideri Mine Valea Jiului.
Import de carbune cand minele din Romania sunt pline de huila. O decizie care ar putea fi o cauza a situatiei dezastruoasa de la CE Hunedoara ar putea fi cea legata de importurile de carbune, scrie Hotnews. La sfarsitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a facut un import de 455.000 de tone de carbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului de atunci, Daniel Andronache, releva ca nu era oportun.
Practic, CE Hunedoara nu prelua carbunele din minele romanesti, in schimb importa, fapt care a starnit nemultumirea ortacilor care nu mai aveau de lucru. Si pentru iarna 2014-2015, CE Hunedoara a lansat procedura de achizitie din import a 150.000 tone de carbune. Problema este ca aceste importuri s-au facut in conditiile in care minele din Romania sunt pline de huila.
In plus, ar exista la Directia Nationala Anticoruptie o plangere legata de importurile realizate in anii trecuti. Directia Nationala Anticoruptie ar fi fost sesizata, in 2013, pe marginea importului de huila efectuat in 2012 de Termocentrala Mintia si mai apoi de Complexul Energetic Hunedoara. Exista banuiala ca aceste importuri nu au fost facute tocmai legal, carbunele din adus din Ucraina, via Ungaria, printr-o serie de intermediari.
Demisii la CE Hunedoara
Situația dezasturoasă și aproape fără scăpare în care se află Complexului Energetic Hunedoara (CEH) l-a determinat pe președintele Consiliului de Administrație (CA), Alexandru Blaj să își înainteze demisiasăptămâna trecută. Acesta a anunțat că va prezenta motivele pentru care a recurs la acest gest când va revenii în Petroșani, potrivit Servuspress.ro.
Președintele CA al CEH, Alexandru Blaj, și-a anunțat demisia și cu toate că nu a avansat încă o motivație a acesteia situația critică prin care trece CEH și lipsa de soluții concrete, pot fi argumentele care au stat la baza renunțării la funcția de președinte al CA.
CEH ar putea rămâne și fără manager
De altfel, nici managerul CEH, Constantin Jujan, nu crede că va mai rămâne în fruntea CEH. Cu toate că a fost numit pe funcție doar de la începutul acestui an acesta ar urma să plece din fotoliul de director general, pentru că îi expiră mandatul și probabil că nu își va depune dosarul pentru încă o perioada de timp.
Perioada pe care o traversează în aceste zile CEH nu este una tocmai fericită pentru că, minerii ar putea să nu își ia salariile la finele acestei luni, iar lipsa certificatelor de carbon face ca România să riște infrigmentul. La toate acestea se adaugă lipsa materialelor și a pieselor în subteran și datoriile imense acumulate de CEH. Mai mult sindicaliștii au anunțat că dacă acordarea ajutorului de stat pentru CEH nu va fi discutată în această săptămână de Guvern vor declanșa greva generală.