Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, Adela Stanciu, a declarat, luni, că instituţia desfăşoară, în această perioadă, cea de-a doua sesiune de recrutare de personal din acest an, având nevoie de mai mulţi asistenţi maternali.
"Am lansat a doua sesiune de recrutare de asistenţi maternali din acest an. Avem nevoie permanent de astfel de persoane, în condiţiile în care avem mulţi copii care au până la doi ani şi care nu pot fi îngrijiţi decât de astfel de persoane. În prezent, există şase bebeluşi mai mici de şase luni care au fost abandonaţi în spitalele din judeţul Sibiu. Unii sunt în maternităţi, iar alţii la Pediatrie şi nu are cine să-i preia", a declarat Adela Stanciu.
Potrivit acesteia, la sesiunea de recrutare din luna ianuarie s-au prezentat trei persoane care au cerut informaţii despre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a deveni asistenţi maternali, dar nu a fost depus niciun dosar.
La fel s-a întâmplat şi la cea de-a doua sesiune de recrutare de personal, deschisă în luna februarie.
"În aceste condiţii, este clar că ne confruntăm cu o criză de asistenţi maternali. Pe cei şase bebeluşi aflaţi în prezent în spitale, trei fetiţe şi trei băieţi, nu are cine să îi preia", a spus Adela Stanciu.
Potrivit acesteia, în judeţul Sibiu există 174 de asistenţi maternali, care au în grijă 352 de copii. În anul 2013, DGASPC Sibiu a organizat cinci sesiuni de recrutare de personal, la foarte puţine dintre acestea înscriindu-se persoane interesate.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu, Decebal Todăriţă, a declarat, la rândul său, că în anul 2013 zece copii au fost abandonaţi în unitatea medicală, dintre care cinci la Secţia Neonatologie, iar alţi cinci la Secţia Prematuri.
Cei care doresc să devină asistenţi maternali trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care să deţină o locuinţă adecvată, să fie "persoane serioase care pot avea grijă de un copil", să provină dintr-o familie în care cel puţin un membru să aibă un venit stabil şi să fie dispuşi să colaboreze cu familia biologică a copilului. În plus, trebuie să aibă minim zece clase, să nu aibă cazier şi să fie dispuşi să preia doi copii în îngrijire. Cei care sunt atestaţi ca asistenţi maternali vor primi un salariu care se stabileşte în funcţie de numărul copiilor de care au grijă, la care se adaugă o alocaţie zilnică de hrană şi venituri în plus în cazul în care copilul aflat în plasament are vreo formă de handicap.