Potrivit Ministerului Sănătăţii, în sistemul sanitar, funcționează 108 unități sanitare publice și 34 unități private fără unități de transfuzie sanguine autorizate.
Ministerul Sănătățiia realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private.
Ancheta se extinde în scandalul transfuziei greșite de la Spitalul CF2. Care este starea femeie care a primis o transfuzie greşită de sânge
Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică(DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii.
Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.
Ministrul Sănătății anunţă măsuri de urgenţă
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.
În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.
O femeie a murit la Spitalul de Arşi după o transfuzie greşită. Au fost demarate mai multe anchete
În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizatăsau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.
Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.
În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp.
Ce se întâmplă dacă ţi se face o transfuzie cu o altă grupă de sânge. Este mai rau decât ne imaginam
Două cazuri de transfuzii greşite în luna iulie
În data de 26 iulie, o pacientă în vârstă de 39 de ani a fost operată la Spitalul Clinic CF2 din București. Diagnosticul la internare al acesteia a fost cancer col uterin, mai precis neoplasm de col uterin în stadiu incipient. În timpul operației a existat o sângerare în limitele normale ale procedurii aplicate de echipa de chirurgi (operația Wertheim), iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie.
Documentele puse la dispoziția inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) București atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv și etichetată cu numele pacientei de 39 de ani - transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București - care are grupa de sânge O I pozitiv.
Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deși grupa acesteia de sânge este O I pozitiv.
La aproximativ o oră și jumătate după intervenția chirurgicală s-au instalat primele semne de șoc hemoragic și hematurie. Pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare și a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii.
Pe 13 iulie, o femeie de 68 de ani a murit la Spitalul de Arşi din Capitală în urma unei transfuzii de sânge greşită.
Ministerul Sănătăţii a demarat o anchetă în cazul decesului unei femei de 68 de ani care a intrat în şoc posttransfuzional la Spitalul de Arşi după ce i s-a făcut transfuzie de sânge care nu corespondea grupei sangine a pacientei.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, medicul Adrian Stănculea, a afirmat atunci că accidentul transfuzional produs în cazul unei femei mușcate de câine nu a fost cauza decesului acesteia, în condițiile în care pacienta avea o leziune gravă.