În acest moment, legea îi obligă pe proprietarii localurilor să prezinte toate documentele necesare funcţionării până la 1 ianuarie 2016.
Tragedia din Clubul Colectiv zdruncină din temelii activitatea celor 20 de mii de restaurante şi cluburi din România.
"Astazi marea majoritate a operatorilor din industrie nu au avizul emis.Peste 80% astazi nu au avizul, nu suntem chiar ca la scoli, dar ne apropiem", a declarat preşedintele HORA, Dragoş Petrescu.
Sunt însă şi localuri care nu au nevoie de astfel de documente pentru că au o suprafaţă mai mică de 200 de metri pătraţi. Chiar şi aşa, patronatele cer autorităţilor să prelungească cu şase luni termenul până la care trebuie să prezinte toate avizele.
În plus, costurile sunt foarte mari, se plâng managerii restaurantelor. Pentru un local în care încap cel putin 200 de persoane investiţia se ridică la 10 mii de euro. De vină, spun patronatele, este şi statul român, care a tolerat ani buni aceste nereguli.
Nici industria hotelieră nu stă mai bine. În România, există peste 1.400 de hoteluri, iar 20% dintre acestea nu respectă legislaţia privind protecţia împotriva incendiilor.
În urma incendiului care a avut loc în clubul Colectiv, autorităţile au controlat mai multe cluburi din Bucureşti. Unora dintre ele le-a fost retras avizul de funcţionare pentru că nu au avize ISU. Proprietarii altor cluburi au decis să-şi închidă singuri localurile până la obţinerea avizelor. În industria ospitalităţii lucrează aproximativ 600.000 de angajaţi.