Alexandru Rafila spune că nu a fost în niciun moment informat despre acest proiect de lege, pe care îl consideră nedrept, pentru că Ministerul Sănătății finanțează activitatea medicală de urgență.
"Această poziționare și insistență de coordonare a unei activități medicale de către un alt minister decât ministerul sănătății, care este exclus de pe lista avizatorilor unui proiect de lege carfe are ca și obiect sănătate, mi se pare absolut de necrezut", a afirmat Alexandru Rafila, la un post tv.
În paralel, ministrul Sănătății le-a transmis liderilor coaliției că proiectul încalcă flagrant legislația în vigoare.
"Considerăm așadar că asistența medicală de urgență este componentă a sistemului de sănătate publică și NU poate face parte din DOMENIUL DE ACTIVITATE al Ministerului Afacerilor Interne, aparținând DOMENIULUI de activitate al Ministerului Sănătății", se arată în documentul citat.
Pe de altă parte, Departamentul pentru Situații de Urgență neagă acuzațiile. Instituția transmite că are deja atribuții pe linia de asistență medicală de urgență și că această lege nu interferează cu activitatea niciunei structuri a Ministerului Sănătății. Prin urmare, spune că acesta a fost motivul pentru care nu a solicitat ca ministerul să fie consultat sau să i se ceară aviz.
Nu este primul episod de ceartă dintre cei doi oficiali. În trecut, Alexandru Rafila cerea ca SMURD-ul să treacă,, de la Ministerul de Interne la Sănătate. Acum șeful DSU vine cu acest proiect controversat, care lasă în aer modul în care vor fi integrate sistemele medicale de urgență.