Potrivit sursei citate, au fost simplificate multe dintre proceduri, debirocratizate etapele şi întărită funcţia de control efectiv în teren pe care o au inspectorii sociali.
"Noul cadru legal nu mai permite funcţionarea vreunui centru de asistenţă socială înainte de controlul temeinic în teren al inspectorilor, în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licenţiere. Durata licenţei provizorii se reduce de la 12 luni la 3 luni, respectiv 6 luni pentru centrele fără cazare. De asemenea, licenţa provizorie se acordă o singură dată. Cei care doresc acreditarea vor fi consiliaţi gratuit de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei", se arată în comunicatul Guvernului.
Astfel, în cazul în care se constată încălcări ale condiţiilor din noua legislaţie, licenţa va fi suspendată şi retrasă "mult mai rapid". Totodată, se introduc controalele inopinate, astfel încât furnizorii de servicii sociale "să ştie că trebuie să respecte în permanenţă drepturile beneficiarilor, nu doar când se licenţiază", reiese din comunicat.
"Întreg sistemul de asistenţă socială va fi digitizat şi vor fi înfiinţate registre cu toţi beneficiarii şi furnizorii astfel încât datele să fie disponibile în timp real. Informaţiile din documentaţia electronică vor putea fi confruntate în mod operativ cu situaţia din teren în timpul controalelor: numărul de beneficiari, provenienţa lor, condiţiile pentru care a fost acordată licenţa etc.", se arată în comunicat.
Pachetul legislativ pune accentul pe parteneriatul cu societatea civilă, cultele religioase, instituţiile de învăţământ, Avocatul Poporului, Consiliul de Monitorizare şi celelalte instituţii.
Căminele groazei: Aproape 100 de servicii sociale, controlate luni şi marţi - 11 au fost închise
Conform Guvernului, pachetul modifică Legea-cadru a asistenţei sociale şi vizează creşterea gradului de profesionalizare a sistemului de asistenţă socială şi reglementarea finanţării asistenţei sociale pe baza principiului "finanţarea este în interesul beneficiarului".
"Proiectul a avut ca obiectiv asigurarea unor condiţii decente de viaţă în toate centrele în care sunt primite persoane vulnerabile, indiferent dacă este vorba despre vârstnici, copii sau persoane cu dizabilităţi, precum şi îmbunătăţirea cadrului legislativ care reglementează sistemul de asistenţă socială în România", se mai arată în comunicat.
Un scandal de proporții a zguduit, vara aceasta, sistemul de asistență socială din România. Scandalul a pornit de la neregulile grave descoperite la azilele de bătrâni din Ilfov și a demonstrat că astfel de cazuri nu erau deloc singulare. Documente care arată cum se făceau controalele de la azile au intrat în posesia Realitatea PLUS. Totul era perfect, dar numai în hârtiile care erau trimise la centru. În aceste documente, apăreau medici care consultau cu regularitate oamenii, lenjeriile erau curate, oamenii erau spălați zilnic și primeau mâncare și produse de igienă de cea mai bună calitate. Nimic din toate aceste rapoarte nu era, însă, real.
La acea vreme, premierul Marcel Ciolacu a declarat că vrea să se facă dreptate și a anunțat chiar demiteri pe bandă rulantă. Astfel au începeut controalele la unitățile de acest fel din întreaga țară.
Pe 9 iulie, Ciolacu afirma că nu are ”nici o milă pentru ticăloșii care au creat aceste centre". "Trebuie regândit tot sistemul”, spunea premierul.