Evaporarea rezervelor constituite de bancile elene in depozitele bancii centrale poate forta mana premierului Alexis Tsipras sa accepte conditiile impuse de creditorii internationali.
Pe masura ce retragerea banilor din banci s-a accentuat, acestea au fost nevoite sa isi diminueze rezervele constituite in Banca Nationala a Greciei ca sa asigure un nivel constant al lichiditatilor, arata reporterii Bloomberg.
Andreas Koutras, analist la In Touch Capital Markets din Londra, aminteste un citat din Hemingway, in care falimentul are doua faze: gradual si brusc. Iar acesta pare sa fie drumul pe care il urmeaza in prezent bancile elene, potrivit Business24.ro.
In cel mai negru scenariu, rezervele disponibile vor fi epuizate in aproximativ 3 saptamani, impingand bancile in insolventa, considera unii economisti.
"Punctul in care vor epuiza rezervele de bani este aproape. Presiunea reprezentata de cheltuielile guvernului, cea pusa asupra bancilor si a negocierilor politice, converg undeva spre inceputul lunii iunie", estimeaza Malcolm Barr si David Mackie, doi analisti ai JP Morgan.
Bancile grecesti au folosit pana acum 80 de miliarde de euro din programul de asistenta pentru asigurarea lichiditatilor urgente (ELA) al Bancii Centrale Europene.
Document secret al FMI: Grecia va intra în faliment pe 5 iunie
Un document intern al FMI redactat în urmă cu câteva dezvăluie data exactă la care Grecia ar putea intra în faliment dacă nu ajunge rapid la o înţelegere cu creditorii internaţionali.
"Grecia nu va fi capabilă să returneze tranşele către FMI începând cu 5 iunie, dacă până atunci nu se va ajunge la o înţelegere cu partenerii internaţionali", se arată într-un document secret al FMI redactat pe data 14 mai, prezentat de zerohedge.com.
Nu era suficient pentru Grecia că a rămas fără bani şi că nu reuşeşte să ajungă la un acord cu FMI şi UE pe tema asistenţei financiare: acum aflăm că economia a revenit oficial în recesiune.
Grecia face încă un pas spre prăpastie. Nu era suficient că a rămas fără bani
Biroul de statistică al UE, Eurostat, spune că economia Greciei a reintrat în recesiune: Produsul Intern Brut (PIB) al țării celei mai îndatorate din zona euro s-a contractat două trimestre la rând.
Potrivit Eurostat, în primele trei luni ale anului curent, economia greacă s-a redus cu 0,2% după ce în ultimul trimestru din 2014 se contractase cu 0,4%.
Grecia, anunţ catastrofal, după ce şi-a întors buzunarele pe dos
Undă de şoc pe pe pieţele financiare după ziua de marţi, când s-a văzut mai clar ca niciodată că Grecia a ajuns la fundul sacului şi nici nu face concesii pentru a ajunge la o înţelegere cu creditorii internaţionali.
„Pieţele financiare sunt destabilizate din cauza scandalului datoriilor Greciei, în timp ce Osborne vorbește în termeni duri la adresa UE", scrie The Guardian, în pagina sa economică.
Grecia s-a grăbit să achite cu o zi mai devreme o tranșă către FMI, însă surpriză! A luat banii tot de la FMI, dintr-un alt buzunar al Fondului!
Lovitură de teatru: de unde a luat Grecia banii ca să-i dea FMI
Grecia a accesat rezervele de urgenţă din contul său deschis la Fondul Monetar Internaţional pentru a putea rambursa o tranşă de 750 de milioane de euro către FMI, au declarat marţi doi oficiali guvernamentali pentru Reuters.