În casa cu etaj ridicată în anii 70 de comunitatea locală, se află, singura colecţie de romanit din lume. Aici se află cel mai vechi chihlimbar ce datează de acum 60 de milioane de ani, scrie stiridebuzau.ro.
Asemănat cu misterioasul orichalc sacru la atlanţi după unii istorici, chihlimbarul de la Colţi a primit în urmă cu un secol medalia de aur în cadrul unei expoziţii de la Paris.Mai mult decât atât Buzăul mai deţine un râvnit record recunoscut în toată lumea. Cea mai mare piatră de romanit din lume se află expusă la Muzeul judeţean iar cea de-a doua ca greutate la muzeul din Colţi.
Apreciat chiar şi de cuplul Ceauşescu, din chihlimbarul de Buzău se zvoneşte că şi celebrul Stalin avea confecţionată o pipă. Muzeul chihlimbarului de la Colţi, conţine pe lângă colecţia de chihlimbar şi colecţii de flori de mină, roci, fosile şi pietre semipreţioase. Tot aici se mai află documente privind exploatarea chihlimbarului, proprietatea asupra pământului, atestarea documentară a localităţii Colţi.
Chihlimbarul, cunoscut încă din antichitate, se găsește în puține locuri din lume, iar în România, singurul loc de unde s-a extras vreodată este comuna Colți. Este considerat cel mai vestit din lume pentru diversitatea de culori în care se găseşte. Cercetătorii au descoperit până acum 160 de nuanţe.
La Colţi au existat opt mine de exploatare a chihlimbarului iar acestea au dat două bucăți de chihlimbar de dimensiuni impresionante, de aproximativ 2 și respectiv 3,5 kilograme, care acum sunt expuse în muzee.
Și astăzi sunt destui cei care cutreieră munții cu târnăcopul în spate. Oamenii din sat îi recunosc de departe: sunt căutătorii de chihlimbar. Florin Cărăbuș este unul dintre ei. Cunoaște secretele munților și sapă exact în locurile potrivite.O bucată de chihlimbar depăşeşte extrem de rar 400 de grame, majoritatea având între 3 şi 50 de grame. Florin a găsit o nestemată de aproape 900 de grame.
Citeşte mai mult pe stiridebuzau.ro.