Federaţia Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor avertizează că Guvernul se pregătește să "ciuntească" încă o data bugetul penitenciarelor cu suma de 57 de milioane de lei la proxima rectificare bugetară, "în condițiile în care în anul 2017, bugetul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost deja redus cu sumă de 127 de milioane de lei față de anul precedent".
"Guvernul României demonstrează că nu are intenția de a scoate sistemul penitenciar din starea de criză în care se află de ani buni, blocând investițiile în infrastructura penitenciară, crescând deficitul de personal și impunând modificări de legislație fără o minimă evaluare prealabilă de impact", se arată într-un comunicat al sindicaliştilor.
Aceştia îl acuză pe ministrul justiției, Tudorel Toader, că este neinteresat de rezolvarea problemelor din penitenciare, în ciuda faptului că organizațiile sindicale din penitenciare i-au semnalat în repetate rânduri situația extrem de dificilă.
"Ministrul Justiției nu pare a înțelege complexitatea sistemului penitenciar și nu reușește să identifice măsurile necesare pentru bună funcționare a acestuia, în contextul extrem de complicat al hotărârii pilot pronunțate de CEDO împotrivă României la data de 25 aprilie 2017 care nu face decât să constate un fapt cât se poate de real: Guvernul României nu-și onorează promisiunile asumate", spun sindicaliştii.
Potrivit acestora, Guvernul întârzie aprobarea hotărârilor necesare pentru demararea lucrărilor de investiții în penitenciare, acestea fiind ținute de luni bune în sertarele ministrului Justiției. Ba mai mult, Executivul suspendă în același timp ocuparea funcțiilor vacante din penitenciare prin OG 3/2017, deși deficitul de personal este extrem-doar 61% din funcțiile necesare fiind ocupate la acest moment, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Cu bugetul tăiat din nou, nu pot fi asigurate resursele necesare pentru crearea a 10.895 de noi locuri de cazare și modernizarea altor 1.651 de locuri de cazare din penitenciare și nici pentru angajarea a 5.847 de ofițeri și agenți de penitenciare, așa cum Guvernul României s-a angajat prin memorandum în data de 27 aprilie 2016, pentru a respecta condițiile impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), spun sindicaliştii.
Parlamentul a aprobat, la propunerea Guvernului, Legea nr. 169/2017 privind acordarea a 6 zile câștig pentru fiecare 30 de zile de detenție în condiții improprii.
"Practic, deși sistemul penitenciar nu are la acest moment capacitatea tehnică și resursele umane necesare pentru a aplica această lege, retroactiv din 2012, toți deținuții din penitenciarele românești vor beneficia de un act de clemență mascată, ceea ce va conduce inevitabil la un nou val de procese ale deținuților împotrivq statului român", se mai arată în comunicatul Federaţia Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor.
În aceste condiții, sindicatele din penitenciare voe relua acțiunile de protest suspendate în toamna anului trecut, când Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor au promis îmbunătățirea condițiilor de lucru, reducerea deficitului de personal și măsuri de protecție a angajaților din penitenciare "până când autoritățile vor putea demonstra un progres real în realizarea obligațiilor asumate".