Sindicatele din Educație au anunțat că greva profesorilor continuă până când le sunt rezolvate solicitările privind atât salariile, cât și „viitorul educației”. Ei acuză că modul în care Guvernul a reacționat la protestul lor „ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri”.
Potrivit unui comunicat de presă al principalelor federații sindicale din Educație, principalele solicitări sunt:
- stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie
- aplicarea grilei de salarizare pentru învățământ într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunțați de Guvern
- majorări de salarii și mai mari decât în ordonanța dată zilele trecute
- acordarea, de la 1 ianuarie 2024, a cel puțin 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ
„Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională”, spun sindicaliștii, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET.
”Marți va fi grevă! Este voință exprimată de colegii noștri, până când vor hotărî tot colegii noștri să suspende această acțiune de protest”, a anunțat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Învățământ.
De marți, 7 iunie, ar trebui să înceapă înscrierea elevilor de clasa a VIII-a la Evaluarea naţională. Apoi, până pe 9 iunie, ar trebui încheiate mediile și pentru ei, și pentru cei din ultimul an de liceu. Dacă greva continuă, ministerul trebuie să anunţe un nou calendar pentru examenele naţionale.
Primele vizate de schimbări ar fi probele de competenţe, care ar trebui să înceapă de lunea viitoare și până pe 21 iunie.
Surse din Ministerul Educaţiei spun că se ia în calcul amânarea acestora până după susţinerea probelor scrise, care încep pe 26 iunie.
Dacă greva nu se încheie, și Evaluarea naţională, programată să înceapă pe 19 iunie, ar putea fi decalată.