Blocul Național Sindical laudă decizia de miercuri a Guvernului privind majorarea salariilor minime din mai multe sectoare economice. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, că a convenit, împreună cu patronatele şi sindicatele, în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară.
Majorarea salariilor minime în construcţii şi agricultură elimină scăderile generate de anularea facilităţilor fiscale pentru aceste domenii, consideră reprezentanţii Blocului Naţional Sindical. Eliminarea deducerilor fiscale, însă, va duce la scăderea salariului, din luna noiembrie acest an, pentru cei care au salariul minim. Aproximativ 1,8 milioane de angajați din România care au salariul minim vor lua mai puțini bani din noiembrie, cu 83 de lei.
„Salutăm decizia Guvernul României prin care acesta ține cont de propunerile Blocul Național Sindical și vine cu o soluție corectă pentru lucrătorii din sectoarele economice: construcții, industrie alimentară și agricultură.
Concret, Guvernul Romaniei va adopta propunerile pentru majorarea salariilor minime în aceste domenii. Noul salariu din construcții, de 4.582 de lei, cât și cel din agricultură și industria alimentară, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura că lucrătorii din aceste domenii nu vor suferi nicio reducere a salariului net. Majorările elimină scăderile generate de anularea facilităților fiscale pentru aceste domenii.
Ne exprimăm regretul că pe tema eliminării deducerilor fiscale din Ordonanța de urgență nr. 168 din 2022 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene și modificarea și completarea unor acte normative, Guvernul României nu a ținut cont la momentul respectiv de propunerile BNS. Eliminarea târzie prin adoptarea acestui proiect de OUG va afecta circa 1,8 milioane de salariați plătiți cu salariul minim, în valoare de 3.300 de lei brut.
Pentru toți acești salariați salariul minim net, începând cu luna noiembrie 2023, va fi diminuat cu 83 de lei. O posibilă corecție a veniturilor nete pentru salariații plătiți cu venitul minim brut de 3.300 lei este realizabilă abia de la 1 ianuarie 2024, odată cu aprobarea unei noi valori pentru salariul minim”, a transmis BNS, într-un comunicat de presă.
Marcel Ciolacu, la masă cu sindicatele și patronatele, la Palatul Victoria, pentru salariul minim
Nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcții, precum și cel pentru sectorul agricol și industria alimentară au fost agreate astăzi în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social, prezidată de premierul Marcel Ciolacu.
Consiliul - din care fac parte și confederațiile sindicale și patronatele, a avizat în ședința de astăzi creșterea salariului minim în construcții și în agricultură la 4.582 de lei brut, respectiv 3.436 de lei.
La reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social a fost abordată și tema legată de stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național începând cu anul 2024. Premierul a subliniat disponibilitatea Guvernului de a continua consultările și în această privință.
”Așa cum este normal, Guvernul va avea consultări permanente asupra tuturor aspectelor importante legate de actul guvernării, iar stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național face parte din preocupările noastre comune”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.