SIMULARE BAC 2014. Subiectele și baremul de corectare pentru clasa a XI-a și a XII-a la Limba și Literatura Română, proba simulării Bacalaureatului.
Simulare bac a XI-a: Alecsandri, eseu comedie şi impactul reţelelor de socializare asupra tinerilor
Analiza unui fragment din nuvela Margărita" a lui Vasile Alecsandri, scrierea unui text argumentativ despre impactul reţelelor de socializare asupra tinerilor şi redactarea unui dintr-o comedie studiată au fost subiectele la limba română de la simularea examenului de bacalaureat la clasa a XI-a.
Elevii din clasa a XI-a, profilul real, care au susţinut, luni, simularea examenului de bacalaureat la proba de limba şi literatura română au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare fiind notat cu 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.
La primul subiect, candidaţii au avut de rezolvat nouă cerinţe, vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică, dintr-un fragment din nuvela "Margărita" a lui Vasile Alecsandri.
Cerinţele au fost: numirea sinonimelor potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "mister" şi "necontenit"; explicarea rolului virgulei în secvenţa: "Acel buchet l-am compus eu însămi pentru d-voastră, adăogi ea roşindu-se pe obraji"; construirea unui enunţ în care să se folosească o locuţiune sau expresie care să conţină verbul "a duce"; menţionarea tipului de perspectivă narativă din textul dat; prezentarea a două motive literare din text; selectarea a două secvenţe din text care conturează dimensiunea spaţială; prezentarea rolului verbelor la timpul perfect simplu din textul dat; ilustrarea, cu câte un exemplu din textul dat, a două trăsături ale genului epic; comentarea, în 60-100 de cuvinte, a următoarei secvenţe din text: "Câteva persoane se apropiară de Margărita, iar Alexis se retrase încet, strângând la peptu-i un mic buchet de flori de trandafir, de violete şi de rezada. Din cea mai adâncă desperare, el trecuse pe loc în cea mai vie bucurie".
La al doilea subiect, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre impactul reţelelor de socializare asupra tinerilor.
La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o comedie studiată.
Simularea examenului de bacalaureat, la care participă, în premieră, şi elevii din clasa a XI-a, a început luni cu proba la limba şi română. Elevii vor susţine marţi proba la limba şi literatura maternă, miercuri proba obligatorie a profilului şi vineri proba la alegere a profilului şi specializării. Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afişate în 14 martie.
Rezultatele obţinute de elevi la simularea examenului de bacalaureat nu vor fi trecute în catalog, potrivit Ministerului Educaţiei.
Accesul elevilor in salile de clasa este permis pana la ora 8:30, iar simularea examenului de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului incepe la ora 9:00, moment in care in fiecare sala se deschid plicurile sigilate care contin subiectul multiplicat. Este pentru prima oara cand simularea se realizeaza la nivel national, adica toti elevii de clasa a XI-a si a XII-a din tara vor avea de rezolvat in acelasi interval orar aceleasi subiecte, realizate de Ministerul Educatiei, scrie b365.ro.
In Bucuresti, Inspectoratul scolar a decis ca simularile sa se desfasoare in sali supravegheate video. Dupa ora 8:30, elevii nu vor mai avea voie sa paraseasca sala de simulare a examenului pana la 10:30. Elevii vor fi repartizati in clase in ordine alfabetica, listele vor fi publicate pe usa clasei, cate 1 elev in banca. In cazul in care un liceu nu are spatiul necesar, elevii pot fi asezati si cate 2 in banca, dar cu conditia ca elevii alaturati sa fie din ani de studiu diferiti.
SIMULARE BACALAUREAT 2014. SIMULARE la LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ. Timpul destinat rezolvarii subiectelor este de 3 ore, din momentul in care fiecare elev a primit subiectele fotocopiate.
Elevii vor fi supravegheati in timpul simularii de cate 2 profesori pe clasa, care predau alta materie decat Limba si literatura romana. Profesorii supraveghetori provin din scoala in care elevii sustin simularea, iar presedintele comisiei de organizare a simularii este directorul liceului.
In cazul abaterilor, elevii pot fi sanctionati prin scaderea notei la purtare, precizeaza Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
Corectarea lucrarilor este organizata de catre inspectoratele scolare si este realizata de profesori din localitatea in care elevii au sustinut simularile.
SIMULARE BACALAUREAT 2014. SIMULARE la LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ. Continuturile pentru simulare sunt cele prevazute in programa de bacalaureat. Pentru simulare sunt exceptate urmatoarele continuturi:
- reguli ale monologului, reguli si tehnici de construire a dialogului, stiluri functionale adecvate situatiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale si nonverbale in comunicarea orala
- textul dramatic postbelic
- limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii
- simbolismul, prelungiri ale romantismului si clasicismului, perioada interbelica, perioada postbelica, curente culturale/literare romanesti in context european
- interpretari si judecati de valoare exprimate in critica si in istoria literara
- autorii canonici: G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, G. Calinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu