Din păcate, simptomele cancerului osos nu se manifestă într-un mod semnificativ decât atunci când boala este într-un stadiu avansat. În plus, multe tipuri de cancer se dezvoltă lent, pe o perioadă lungă de timp, ceea ce pooate determina bolnavul să asocieze simptomele cu alte condiții legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi artrita. Alți factori care influențează simptomele cancerului osos sunt localizarea și mărimea tumorii.
Cel mai frecvent simptom al tumorilor osoase este durerea. În cele mai multe cazuri, durerile devin treptat mai severe. Inițial, durerea poate fi prezentă doar noaptea sau în timpul activităților fizice. În funcție de mărimea tumorii, cei afectați pot prezenta simptome timp de săptămâni, luni sau chiar ani înainte de a merge la control medical.
In cazuri restranse, bolnavii pot resimti senzatia de taietura constanta la nivelul tesuturilor din jurul oaselor. Acest simptom este mai comun in cazul histiocitomului fibros malign sau fibrosarcomului, dar poate sa apara si in cazul altor tipuri de cancer osos.
În timp, dezvoltarea tumorii poate cauza fragilitatea oaselor. În acest caz, fracturile și traumatismele la nivelul oaselor apar mai des și mai ușor decât în mod normal. Acesta este un semn definitoriu al cancerului osos și poate fi prezent atât în cazul tumorilor maligne, cât și în cauzul tumorilor benigne. Chiar și tumorile beningne se pot răspândi și pot slăbi rezistența oaselor.
În cazul în care tumoara comprimă un nerv din zona afectată, bolnavul poate resimți durere, amorțeala sau furnicături în acea zona. Atunci când sunt comprimate vasele de sânge din jurul tumorii, este afectat fluxul sanguin.
Alte semne și simptome mai puțin întâlnite includ febra, frisoanele, transpirațiile nocturne și scăderea în greutate. Aceste manifestari sunt mai frecvente după ce cancerul se răspândește la alte țesuturi din organism.
Sursa: doctorulzilei.ro