In traditia populara romaneasca, Mos Nicolae este infatisat calare pe un cal alb, purtand o barba alba, bogata. Se spune ca atunci cand Mosul o scutura, peste pamant cad fulgi de nea. De aceea, se si spune: “Iata, a intinerit mos Nicolae!”.
Zapada adusa de mos Nicolae aduce rod bogat in gradini si pe ogoare. De aceea, exista obiceiul sa aducem in casa un bulgare din zapada daruita de Mos Nicolae si sa-l punem intr-un vas. Dupa ce bulgarele se topeste, apa rezultata sa o turnam in glastrele cu flori din casa, pentru ca familia sa petreaca iarna cu bine. Pentru a avea spor si sanatate, gospodarii aduc in casa lor crengute de mar.
Copiii sunt insa cei care il asteapta cu nerabdare pe Mos Nicolae. Cu totii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti. Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.
Tot traditia populara spune ca, de mos Nicolae, nu trebuie sa oferim celor dragi obiecte ascutite - truse de cosmetica sau obiecte de culoare neagra. Neindicate sunt si fularele sau cravatele. De asemenea, evitati sa le puneti in ghetute persoanelor pe care le pretuiti margele. Toate aceste cadouri imprastie armonia si linistea in viata celor care le poarta.