SFANTUL DUMITRU. Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, este unul dintre cei mai iubiti sfinti, nu doar in Grecia, ci si in intreaga lume ortodoxa, fapt evidentiat de frecventa numelui Dimitrie, Dumitru, Dmitri, Dimitrios etc.
SFANTUL DUMITRU. Aceasta popularitate este strans legata de prezenta continua a sfantului de-a lungul secolelor, manifestata prin aratarile sale si numeroase minuni, potrivit site-ului crestinortodox.ro.
SFANTUL DUMITRU. Dupa cum este cunoscut, cultul Sfantului Dimitrie are ca punct central Tesalonicul, orasul unde acesta a primit moarte muceniceasca si unde a fost ridicata in primii ani ai Imperiului Bizantin o biserica in cinstea sa. Tesalonicul are, din punct de vedere istoric, numeroase motive sa-l cinsteasca pe Sfantul Dimitrie. Tot aici au inceput a fi consemnate inca de timpuriu minunile sfantului.
SFANTUL DUMITRU. Scrierea primei colectii de minuni este atribuita Arhiepiscopului Ioan, dupa anul 600 d.Hr.. Cea de-a doua colectie are autor anonim si a fost scrisa in jurul anului 680. Este demn de amintit faptul ca istoricii au folosit numeroase informatii cuprinse in aceste texte.
SFANTUL DUMITRU. Din cele 20 de minuni consemnate in Colectiile A si B (exista si o a treia colectie, publicata mai tarziu), vom face referire la cea de-a 14-a, una dintre cele mai impresionante.
SFANTUL DUMITRU. Ne aflam in anul 586, in luna septembrie, cand aproximativ 100 000 de avari si slavi atacau Tesalonicul. Situatia era tragica deoarece foametea decimase populatia orasului, si aceasta aparitie brusca a dusmanilor a condus la uciderea multor barbati care se aflau in afara zidurilor orasului in cautarea hranei. Si mai grav, cea mai mare parte a nobilimii si a garzii s-a intamplat sa fie plecata in alta regiune, impreuna cu prefectul. Tesalonicenii au fost cuprinsi de disperare, deoarece nu mai exista niciun ajutor omenesc ce i-ar fi putut salva. Singura lor nadejde era rugaciunea si mijlocirea Sfantului Dimitrie.
SFANTUL DUMITRU. Iar Sfantul Mucenic Dimitrie, a intervenit salvator in diferite etape ale asediului. In cea de-a saptea zi a asediului, in timp ce inamicii pregateau asaltul final, tesalonicenii au observat ca acestia au fost cuprinsi de panica, multi dintre ei alergand catre oras iar altii catre muntii din apropiere pentru a se adaposti. Cand tesalonicenii i-au intrebat pe fugarii ajunsi in cetate ce au vazut, acestia au raspuns: "Un om imbracat cu o mantie alba, stralucitoare, pe un cal alb", aratand tuturor imaginea cunoscuta a Sfantului Dimitrie, care se pastreaza in mozaic pana astazi.
Sfantul Dimitrie este cunoscut in intrega lume ortodoxa drept "Ocrotitorul Tesalonicului", pe care l-a salvat in repetate randuri de la invazia barbarilor, dupa cum arata cronicile timpului.
SFANTUL DUMITRU. Odata cu sarbatoarea SFANTULUI DUMITRU, incepe in mod oficial iarna. In aceasta zi sunt aprinse multe focuri in diferite zone ale tarii, focuri speciale cunoscute in popor ca Focul lui Sumedru. Acesta are rol purificator si protector, care ne apara de rele, de necazuri si tine la distanta fiarele codrilor.
ACTIVITĂȚI INTERZISE în ziua de Sf. Dumitru
În ziua de Sf. Dimitrie nu se piaptană, iar femeile fac pomana cu grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.În Bucovina, se zice cine seamana usturoiul dupa Sf. Dumitru va avea parte numai de pagubă în anul următor. În Oltenia, se crede ca numai cine respecta toate traditiile sarbatorii va fi protejat de necazuri, primejdii şi de lupi.
În ziua Sfântului Dumitru, taranii taie coama cailor tineri pentru ca aceasta sa creasca frumos. Cine are împrumuturi trebuie să le achite în această zi, dar şi să facă alte socoteli noi.
Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/sfantul-mare-mucenic-dimitrie-izvoratorul-de-mir-ce-nu-ai-voie-sa-faci-512061.html#ixzz3HBSK8fPZ
SFANTUL DUMITRU. Totodata se crede ca mortii vii se incalzesc la aceste focuri. Cei tineri sar peste foc, chiuie si joaca, in speranta ca se vor casatori in curand, iar barbatii scot taciuni din foc si ii arunca spre livezi pentru ca anul urmator sa aiba recolta bogata de fructe, potrivit Kudika.ro.
SFANTUL DUMITRU. In gospodarii, femeile au datoria de a imparti copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi si in unele zone se imparte pentru sufletul celor morti grau fiert in lapte. In biserici sunt tinute slujbe speciale si se impart merinde. Sarbatoarea de Sf. Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca Ziua Soroacelor si este important ca aceasta zi sa te gaseasca fara datorii, in caz contrar, se poate sa le dai inapoi dublu.
MESAJE DE SFANTUL DUMITRU
SFANTUL DUMITRU. Fie ca toate împlinirile, sănătatea si spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Iți doresc o zi de Sf. Dumitru cat mai frumoasa!
La mulți ani si voioșie, Domnul alături sa-ti fie, bucurii sa-ti dăruiască si nimic sa nu-ti lipsească! La mulți ani Dumitru!
Iți urez ca ziua numelui sa iți aducă o raza de soare, sa ai inima plina de speranța iar anii ce vin sa iți aducă numai împliniri si bucurii. La mulți ani Dumitru!
SFANTUL DUMITRU. Sa ai o zi frumoasa. Sa te bucuri de numele pe care-l porți, sa fii fericit, iubit si bucuros. La mulți ani, Dumitru!
Sfântul Dumitru sa-ti dea sănătate si putere sa lupți pentru idealurile tale. Sa ai parte numai de clipe minunate, de bucurii si fericire alături de cei dragi.
Sper ca sărbătoarea Sfântului Dumitru sa fie simbolul unui nou început, sa ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire si succes!
SFANTUL DUMITRU. Sfântul Dumitru sa-ti dea sănătate si putere sa lupți pentru idealurile tale. Sa ai parte numai de clipe minunate, de bucurii si fericire alături de familie si cei dragi.
In aceasta zi speciala iți doresc numai bine, multa fericire, îndeplinirea tuturor dorințelor, si fie ca Sfântul Dumitru sa te călăuzească mereu in viată.